Yeni Doğu Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de işsizlik oranı 13,6. Van’da ise bu rakamın 25 olduğu hesaplanıyor. Yani Van’da her 4 kişiden biri işsiz. İş bulunda asgari ücretin çok altında fiyatlara çalışıyor. Pandemiden kaynaklı olarak çocuk işçi sayısında büyük bir artış var. Her 4 kişiden birinin işsiz olduğu Van’da gündelik işler için İşçiler Sokağı’nda toplanan işsizler, 60-80 TL yevmiye ile işe gidiyor. İşsizler, “Ne mutlu ayda 5 gün iş bulana” diyor. Her 4 kişiden birinin işsiz olduğu Van’da, hamallık için İşçiler Sokağı’nda bekleyenlere her gün yenileri ekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 1 milyon 174 bin 672 nüfusa sahip kentteki işsizlik oranı yüzde 25,9, yani kentte yaşayan her 4 kişiden 1’i biri işsiz.  Yevmiyesi 60-80 TL arasında değişen hamallar, “Ne mutlu ayda 5 gün iş bulana” diyerek durumlarını özetledi. Kentteki işsiz yurttaşların gündelik işler bulma umuduyla beklediği İpekyolu ilçesindeki sokak, yıllardır “işçiler sokağı” anılıyor. Günlük 60-80 TL arasında değişen ücretlerde iş çıkmasını bekleyenlere her gelen gün yenileri ekleniyor. Sokakta iş çıkması umuduyla bekleyenlerden biri Hasan Dayan...

Dayan, daha önce çoğunlukla inşaat işlerinde taşeron olarak sigortasız çalıştığını ve hafta sonu dahi çalıştırıldıkları bu işlerde 1000 TL gibi bir maaş verildiğini, şimdilerde bu işleri bile bulamadıklarını belirtti.

“KAZANDIĞIMIZ KARNIMIZI DOYURMAYA YETMEZ”
Günlük işler bulma umuduyla insanların daha güneş doğmadan bu sokağa gelip, gün boyu beklediklerini söyleyen Dayan, “Her gün kim gelecek, kimi götürecek diye geç saatlere kadar bekliyoruz. Bazen haftalarca iş çıkmadığı oluyor. Bulduklarımız da en fazla bir iki günlük hamallık gibi işler. Kazandığımız para da karnımızı doyurmaya yetmez” dedi.

GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 27’YE DAYANDI
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık artışla yüzde 26,9, istihdam oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 28,1 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 38,5 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı şubat ayında bir önceki aya göre 22 bin kişi azalarak 27 milyon 477 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 43,4 oldu.

İKİ KİŞİDEN BİRİ HİZMETLER SEKTÖRÜNDE
Şubat ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 52 bin kişi, sanayi sektöründe 166 bin kişi azalırken inşaat sektöründe 37 bin kişi, hizmet sektöründe 157 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,4’ü tarım, yüzde 20,8’i sanayi, yüzde 6,0’ı inşaat, yüzde 55,8’i ise hizmet sektöründe yer aldı.

Editör: Wan Haber