WanHaber - Özel

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 yaşın altındaki kişilere sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Çalışmak zorunda olan bir çok genç ne yapacağı konusunda düşünürken İçişleri Bakanlığı konu ile ilgili ek bir genelge daha yayınladı. 

SİGORTA BELGESİ GÖSTERME ZORUNLULUĞU

İçişleri Bakanlığı yayınladığı ek genlege ile 20 yaşın altında çalışan gençlerin durumuna açıklık getirdi. Bakanlığın yayınladığı genelgede "18-20 yaş arasında olup kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, özel sektörde düzenli çalıştığını sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarım işçileri, sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak. Sokağa çıkma yasağından muaf tutulanlar istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri göstermek zorunda olacak." cümleleri yer aldı. 

VAN'DA SİGORTASIZ ÇALIŞAN GENÇLER ÇARESİZ

Van'da ise 20 yaş altı yasağı tam anlamıyla ekonomik çaresizliğe dönüştü. Kentte hatrı sayılır oranda genç, aile geçimlerini sağlamakla meşgulken, bir çoğunun sigortası bulunmuyor. Kayıt dışı personel çalıştırma oranında bir çok şehrin önünde yer alan Van'da gençler yasağa rağmen mecburi şekilde işyerlerinin yolunu tutuyor.  Şehirdeki işsizlik oranları ve geçim sıkıntısı göz önüne alındığında 20 yaşın altındaki gençler, iş kaybetme korkusu ve yoksulluk nedeniyle alınan yasaklama kararına çaresizce karşı koyuyor. 

YASAKTAN ÖNCE ÇALIŞMA ŞARTLARI DÜZELTİLMELİ

Van'da 20 yaşın altında sosyal güvencesi olmayan bir çok gencin sokağa çıkmasını engellemek yerine çalışma şartlarının denetlenmesi gerektiği düşünülüyor. Özel sektörde düşük ücretlerle sosyal haklarından mahrum bırakılan gençlere yetkili makamlar tarafından bir an önce sahip çıkılması gerekiyor. 

Editör: Wan Haber