Van, güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi verimliliğinde Karaman ve Antalya ile birlikte Türkiye’nin ilk üç ili arasında yer alıyor. Van, güneşlenme süresinde Türkiye ikincisi, güneş enerjisi radyasyon değerinde ise Türkiye üçüncüsü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’de 92MW ile Konya’nın  ardından en yüksek ikinci kota payını 77 MW ile Van’a verdi. Böylece Van, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kapsamında Türkiye’nin en fazla kota alan ikinci şehri oldu. Van, Türkiye’nin yüzde 6’lık elektrik ihtiyacını karşılayabilir…

Van’ın yüksek potansiyelli güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim alanı değerlendirilirse, Van’da büyük bir atılım gerçekleştirilebilir. Milyar Euro’luk güneş yatırımlarıyla, on binlerce kişi çalıştırılabilir. Bu çapta büyük projeler ile Van ekonomisi canlanabilir ve Van’da ekonomik kalkınma yaşanabilir.


Van 2023 vizyonunu karşılıyor
Enerji Bakanlığı, 2023 yılı güneş enerjisi elektrik kurulu güç hedefini 5 bin MW olarak açıkladı. Van, bu yatırım hedefinin çok daha fazlasını karşılayabilecek potansiyele sahip.

Yıllık yüzde 1 bizden olsun !
Van’ın üretim kapasitesi tam anlamıyla değerlendirilebilirse, Türkiye’nin yüzde 2 ile yüzde 4 arasında elektrik ihtiyacını karşılayabilir. DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van’ın güneş potansiyelini ortaya koydu. Buna göre, yıllık 2 milyar 130 milyon kWh üretim imkanı ile Van, Türkiye’nin yıllık üretiminin yaklaşık yüzde 1’ine denk elektrik üretebilir. Tam kapasite yıllık üretim geliri ise 936 milyon 700 bin TL’ye karşılık geliyor.”

DAKA: 15 milyar TL’lik üretim olabilir
DAKA, Van Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması için proje hazırladı. 2015 Temmuz’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılan proje başvurusu için onay bekleniyor. DAKA Genel Sekreteri Demirci, yaklaşık 15 milyar TL’lik üretimin gerçekleşebileceğini söylüyor.

Proje başvuru patlaması oldu
“77 MW’lık lisanslı GES kotası için Van’da, yapılan 22 başvurunun kapasitesi 538, 65 MW’ı buldu. Kotanın 5 katından fazla başvuru yapıldı. Lisanssız GES projeleri için yapılan 178 başvurunun kapasitesi ise 147,77 MW’ı buldu. Lisanssızda ise kotanın 2 katı başvuru yapıldı. Lisanssız yatırımlarda tesis yatırımı tamamlanan proje sayısı 5 oldu, GES kapasitesi ise 0,92 MW’ı buldu. Bağlantı Anlaşması Çağrı Mektubu almaya hak kazanan GES sayısı 48 iken, toplam GES kapasitesi ise 37,09 MW olarak gerçekleşti.”
 

80 milyon m2’lik kapasite var
DAKA’nın yaklaşık 40,8 milyon m2 alan için çalışma yaptığı Van’da, 1-128 MW arasında Bin 422 MW kurulu güce sahip 233 parsel bulunuyor. Van’ın 80 milyon m2’lik alan kapasitesi bulunuyor. Van’da GES yapımı için uygun, milyon metre kareleri geçen arazileri mevcut.

YYÜ GES, 2015’te 280 bin TL’lik elektrik üretti
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Naci Genç, DAKA desteğiyle YYÜ GES projesini yürütüyor. Proje ile 2015 yılında bir yıl süreyle yaklaşık 280 bin TL’ye denk elektrik enerjisi üretildi ve bu üniversitenin elektrik ihtiyacının YAKLAŞIK yüzde 15’ni karşıladı.

Van’ın 800 TWh enerjiye ihtiyacı var
İlçeler dahil Van’da yıllık ortalama 800 TWh elektrik enerjisine ihtiyaç var. Mono kristal panel kullanıldığında 100 m2’lik alanda, yılda yaklaşık 28MWh elektrik üretilebilir.

600 bin konutun elektriği karşılanacak
Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi verimliliğinde Türkiye ikincisi olan Konya'nın Karapınar ilçesine ülkemizin en büyük güneş tarlası kurulacak. Dünyanın en büyük güneş tarlalarından biri olacak proje, yaklaşık 2 bin 670 hektarlık alanda uygulanacak. Proje ile Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nda yılda 500 MWp kapasiteli güneş modülü üretim fabrikası, AR-GE Merkezi ve Bin megavat kurulu gücünde güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurulacak. Gerçekleşecek yatırımla 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 binden fazla konutun enerji ihtiyacı karşılanacak.

Güneşin ve rüzgarın payı artacak
Dünya Enerji Konseyi’nin 2016 Küresel Senaryolar Raporu yayınlandı. Rapora göre, 2060 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisinin üretimi yüzde 20 ve yüzde 39’luk bir paya sahip olacak.

“DÜNYADA VAN” OLSUN GERÇEKTEN!
Ülke                Dünya sıralaması
Almanya                (1.)
Çin                         (2.)
Japonya                 (3.)
İtalya                      (4.)
ABD                       (5.) 

Editör: Wan Haber