Valör Ne Demek? Valör Nasıl Hesaplanır? Fransızcadan dilimize geçen valör kelimesi, faiz hesaplanırken başlangıç tarihi olarak dikkate alınmaktadır. Valör, işlemin yapıldığı tarih ile işlemin gerçekleşeceği tarih arasındaki farkı ifade etmektedir. 

Valör tarihi ise; vadeli hesabın açıldığı tarihte, faiz geliri elde etmek için yatırılan mevduata işlenecek faizin başlama tarihini tanımlar. Bankalar tarafından uygulanan bu yöntem ile, müşteri tarafından vadeli hesaplarına yatırılan paralara bir gün sonra faiz işlemeye başlar.


Yapılan para transferinde de valör kelimesi karşımız çıkmaktadır. Gönderilen kişinin hesabına paranın hangi tarihte geçeceğine de valör denmektedir.  Örneğin Cuma gönü mesai saatleri dışında başka bir bankasının hesabına para aktardığında yapılan bu işlem EFT sayılır ve araya hafta sonu girdiğinden  para Pazartesi günü hesaba geçecektir. İşte bu durumda Pazartesi valör tarihi olacaktır. Banka bu parayı işlemin gerçekleşeceği tarihe kadar işleterek faiz geliri elde eder.

Valör Nasıl Hesaplanır?

Aşağıda verilen örneklerle valör hesaplama anlatılmıştır.

Bankada açılan vadeli  hesaba 30 günlüğüne ve %10 faiz oranı ile para yatırıldığını hesap edelim. Bu durumda t gününde para hesaba yatırıldığı halde faiz işleme tarihi bir gün sonrası yani t+1 gününde olacaktır. Yatırılan paraya bir gün az faiz işleyecektir. Bu nedenle bankanın müşterisine sunmuş olduğu faiz oranında düşme olacaktır.  Uygulanan gerçek faiz oranı (30/31)*10= 9,67 olacaktır.
Valör hesaplama tarihi bankadan bankaya değişebilmektedir. Bazı bankalarda t+2 veya t+3 valör sistemi uygulanmaktadır. Bu tür durumlarda bankalar tarafında daha yüksek faiz uygulanabilir ancak, uygulanan gerçek faizi bulmak için valör hesaplamak gerekir. Bankalar parayı 2 veya 3 gün daha fazla ellerinde tutup değerlendireceklerinden sundukları faiz oranının yüksek olması fazla getiri sağlayacağı anlamına gelmez. Çünkü valör gün sayısının artması demek gerçek faizin düşmesi demektir.


T+1 veya t+2 valörlü hesap kullanmayan bankalarda mevcuttur.  Valörsüz olan işlemler de vardır. Valörün aynı gün hesaplandığı durumlarda, faiz ertesi günü beklemeden aynı gün hesaba işler. 
Bankada bulunan paralar valörü 1 gün olacak şekilde değerlenirken, para çekildiğinde ise valör aynı gün uygulanır. Valör için gün hesaplanırken eklenen gün sayısına dikkat etmek gerekir.


 

Editör: Wan Haber