Türkiye Kamu İhale Kurumu ile Güney Kore Cumhuriyeti İhale Hizmetleri arasında kamu alımlarını ilgilendiren alanlarda işbirliği yapılmasına ilişkin bir protokol imzalandı.
Kamu İhale Kurumu'nda gerçekleştirilen törende mutabakat zaptı, Kurum Başkanı Mahmut Gürses ile Kore Cumhuriyeti Kamu İhale Hizmetleri Kurumu Başkanı Ho-İn Kang tarafından imzalandı. Törende bir konuşma yapan Kamu İhale Kurumu Başkanı Gürses, kamu alımlarının tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de gayri safi yurt içi hasıla içerisinde önemli bir paya sahip olduğuna işaret etti. Gürses, "Bu nedenle etkin, saydam ve rekabete açık bir kamu alımları sistemi, vatandaşlarımızın ödediği vergilerden oluşan kamu kaynaklarının etkin bir biçimde kullanılması bakımından büyük önem arz etmektedir" dedi.
Gürses, kamu alımlarının saydamlık, verimlilik ve rekabeti artıran, aynı zamanda hesap verebilirliği, kamuoyu denetimi sağlayan yeni sistemin Kamu İhale Kanunu ile getirildiğini ve bu kanun ile kamu alımlarını düzenlemek ve denetlemekle görevli Kamu İhale Kurumu'nun kurulduğunu anımsattı. Kurumun kurulduğu günden beri kamu alımlarını, alanında kendisine verilen görevleri başarı ile yerine getirdiğini belirten Gürses, bu alanda diğer ülkelerin benzer kurumları ile işbirliği yapmanın kamu alımları sisteminin gelişmesinde önem arz ettiğini ifade etti. Türkiye ile Kore'nin dost ve müttefik iki ülke olduğunu söyleyen Gürses, "Paylaştığımız ortak değerler ve tarihi ilişkilerimiz, Kore savaşındaki ortak geçmişimiz, işbirliğimiz için çok güçlü bir zemin oluşturmaktadır. Bu işbirliği ekonomik ticari alanda da olumlu sonuçlar veriyor" diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Güney Kore Ticaret Bakanı Taeho Bark'ın 1 Ağustos 2012 tarihinde iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzalandığını anımsatan Gürses, kendilerinin de kamu alımları alanında görüşmelerde bulunmak üzere Kore'ye karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiklerini aktardı. Gürses, imzalanan mutabakat zaptı ile Kore Kamu İhale Hizmetleri Kurumu ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklarını, kurumun bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklarını, kamu ihale politikaları, elektronik ihale sistemi, ürün sayısallaştırma ve katalog sistemi, istatistik sistemleri ve veri ambarları ile kamu alımlarının ilgilendiren diğer alanlarda işbirliği faaliyetlerini gerçekleştireceklerini ifade etti.
Kore Kamu İhale Hizmetleri Başkanı Kang ise, iki ülke arasında Kore Savaşı'ndan bu yana devam eden dostluğun olduğunu, 2002 yılında kendilerinin ev sahibi olduğu ve Türkiye'nin dünya 3'üncüsü olduğu Dünya Kupası'nda Türk Milli Takımı'nı gönülden desteklediklerini ifade etti. Kang, Fenerbahçe Voleybol Takımı'nda oynayan milli oyuncuları Yeon Koung Kim'e de sahip çıkılmasını istedi.
Kang, imzalanan protokolle daha yüksek seviyede teknolojilerin oluşturulması için işbirliği yapacaklarını ve kamu-özel işbirliği projesi olan e-ppp için bilgi alışverişinde bulunacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından iki ülke arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
(EDA-CC-E)

01.02.2013 12:03:05 TSI

Editör: Wan Haber