Buna karşılık bir şekilde Kasım ayında ikinci el online binek ya da hafif ticari oto alım satım pazarında ilanı çıkan araç adedi geçen senenin aynı dönemine göre %17 artış ile 399.831 şeklinde açıklandı.

2. el online binek ya da hafif ticari araç piyasasında satışlar kasım ayında geçen senenin aynı dönemine alındığında % 17, Ekim ayına göre ise %34 oranında gerilemiş durumdadır.

C Segmenti Lider Konumundadır

Segment kategorisi baz alınarak bir açıklama yapılması gerektiğinde geçen ay piyasanın lideri olarak 460. 463 adet ile 21 ve satış ile %40’ ile 1,7 lik payda C segmenti Lider olmayı başardı. Bu dönem içerisinde ikinci el online satışlar içerisinde Özellikle de binek araçların Payı %82 olurken hafif ticari araçların Payı ise %18 olarak kaldı.

Kasım ayında ikinci el oto alım satımı ile ilgili online satışlarda araçların % 26’sı 1 ila 4 yaşlarında bulunan araçlar %46’sını ise 5 ile 10 yaşındaki araçlar ve yüzde yirmi 8’ini ise 11 ve üzeri yaş araçları oluşturdu.

11 Aylık Dönemde Artış Yaşandı

2020 senesinin ocak ile Kasım dönemlerinde ise daha çok ikinci el online hafif ticari ya da binek araç piyasasında satışlar 1 milyon 376 bin 16 ya yükselmeyi başardı. Satışlar, geçen senenin aynı ayına göre % 21 artış sağlanmış durumdadır. Geçen senenin aynı döneminde ise 1 milyon 595 bin 063 adetlik satış gerçekleşti.

2. el oto alım satım pazarlarında özelliklede fiyatların iki, hatta üç katı kadar yükselmiş olması piyasada fiyatların yükselmesine bağlı bir şekilde belli bir durgunluğu da meydana getirmiş bulunmaktadır.

Özellikle de pandemi süreci ile beraber ikinci el araçlardaki fiyatlarının artış göstermesi gözle görülür bir şekilde gerçekleşiyordu. Fakat pandemi ile ilgili aşı çalışmalarının bütün dünya devletleri arasında yaygınlık kazanması ile beraber sıfır otomobiller Türkiye’ye gelmesi beklenirken, bu durum daha çok ikinci el araç fiyatlarını düşürmesi şeklinde bir beklenti oluşturmaktadır.

Editör: Wan Haber