Bankalar, herkesin bildiği gibi bireylerin kredi ihtiyaçlarına karşılık veren, insanların paralarını kasasında tuttuğu, yeni bir alım işleminde veya yatırımlarda finans sağlayan bir varlıktır. Ülkemizde şuan kayıtlara göre yerli ve yabancı sermayeli toplam 66 banka hizmet vermektedir. Bu bankaların 10 tanesi devlet yatırım fonu tarafından desteklenen ve devlete ait olan bankalardır.

Türkiye Bankalar Birliği odasına kayıtlı 33 mevduat bankası, 20 yabancı ülkelere ait banka, 13 katılım ve yatırım bankası bulunmaktadır. Bu toplam banka sayısına rağmen bizim gördüğümüz banka sayısı bu 66 bankadan daha azdır. Bunun nedeni ise bazı bankaların bireysel müşterilerden çok, şirketlere ve yatırım hisselerine ağırlık veren bir çalışmaları olmasından kaynaklıdır.

para.JPG

Türkiye'de Ki Devlet Bankaları Nelerdir?

Bireysel ve kurumsal müşterilere yönelik ülkemizde hizmet devlet destekli bankalar aşağıdakilerdir,

 - Ziraat Bankası

 - Halkbank

 - Vakıfbank

 - Ziraat Katılım Bankası

 - Vakıf Katılım Bankası

 - Türk Eximbank

 - İller Bankası

 - Türkiye Kalkınma Bankası

 - Birleşik Fon Bankası

 - Adabank

Bankaların devlete aitlik durumları, genel hisse paylarının büyük çoğunluğuna devlete ait bakanlıkların veya kurumların sahip olmasıdır.

para-001.JPG

En Çok Tercih Edilen Bankalar Hangileridir?

Devlet bankaları her zaman tercih konusunda birinci sırada yer almaktadır, bunun sebebi bankanın herhangi bir özel kuruluşa ait olmamasından dolayı olan güvence eksikliğinin devlet bankalarında karşı karşıya olmama ayrıca kamu tarafından yapılan ödeme ve maaşlarda bu bankalarla anlaşmalı olmasının büyük rolü vardır.

Katılım Bankaları Nedir?

Katılım bankaları ülkemizde son zamanlarda öne çıkan ve merak konusu olan bir bankacılık konusudur. Genel anlamda sizin ortaya koyduğunuz para banka tarafından işlenerek, yapılan çalışmada kazanılan ya da kaybedilen miktar üzerinden size yansıtılmasıdır. Bu işlemlerde hesabınızdaki parandan alınan yatırım payı, bankanın oluşturulmuş olduğu sistemde ortak kar olarak değerlendirilmekte ve sizin ileri ki zamanlarda ortaya koyduğu parayı desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. (Kaynak: WanHaber.com)

Editör: Wan Haber