17 Aralık operasyonu ve sonrasındaki sürecin ekonomiye yansımasını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, borsada 5 haftalık sürede halka açık şirketlerin toplam değerinin 46 milyar 542 milyon dolar düştüğünü söyledi.

Kanal 7’de yayınlanan Başkent Kulisi programında gündemi değerlendiren Babacan, "Sadece Türkiye'nin halka açık şirketlere baktığımızda 270 milyar dolardan 224 milyar dolara bir değer kaybı var. Bu Türkiye'nin varlığıdır. O günden bu yana faizler de yüzde 0.98 arttı. Faiz bir yıl böyle devam ederse Hazine bütün borçlanmasına yüzde 1 daha fazla faiz ödeyecek" diye konuştu.

Bu zararın, bir felaket, kriz anlamına kesinlikle gelmediğini belirten Babacan, şöyle devam etti:

"Bazıları 'bu olup bitene karşı kriz tabirini kullanalım mı, kullanmayalım mı?' diyor, kesinlikle öyle bir ortam yok. Biz bunların hepsini aşarız. Onu aşacak gücümüz birikimimiz, tedbirlerimiz var. Ekonomi üzerinde kalıcı bir hasar oluşmasına asla izin vermeyiz."

Yolsuzluklar konusuna da değinen Babacan yargı sürecinin başladığını vurgulayarak, "Bu süreçte kim hesap verecekse yargı karşısına çıkar" dedi.

Ekonominin temelleri sağlam olduğu için göstergelerde hareketlilik de olsa Türkiye ekonomisinde kalıcı bir hasar oluşmayacağına inandıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, şunları söyledi:

"Devlet içindeki yapılanmanın, yargı için oluşturulan bağımsızlık sahasını kendi amaç ve hedeflerine doğru kullanmaya başladığını ifade eden Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin geleceğine olan güven, rakamlar da gösteriyor ki, yerinde duruyor. Koskoca devlet, 16. büyük ekonomi, bir savcı, bir hakim ve bir grup polisin kendi hedeflerine dönük, iktidar partisini ve hükümeti hedefleyen bir hareket içine girdiğinde bu seyredilemez. Gereği mutlaka yapılacaktır".

Mali suçların üzerine sürekli gittiklerini belirten Babacan, “Mali suçlarla mücadelede 11 yılda yolsuzluk, sahtecilik ve ekonomik suçlarla ilgili 91 bin 687 operasyon yapılmış. Kaçakçılıkta aynı dönemde 113 bin 545 operasyon yapılmış ve 214 bin 615 kişi yakalanmış. Organize suçlarla mücadelede 2 bin 234 operasyonda 30 bin 570 kişi yakalanmış. Narkotikte ise 123 bin operasyon yapılmış 259 bin kişi yakalanmış. Bu da sürekli olarak mali suçların üzerine nasıl gidildiğinin en önemli göstergesi” dedi.

Editör: Wan Haber