Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirdikleri faaliyet raporunu açıkladı.
Trabzon'da bir otelde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nun yanı sıra, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda faaliyet raporunun açıklandığı bir slayt gösterisinin ardından açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, ilk geldikleri gün stratejik bir plan hazırladıklarını ve bu plana bağlı olarak gerekenlerin hazırlayıp hayata geçirdiklerini söyledi.
Başkan Hacısalihoğlu, çalışmaların etkisinde şehrin çok önemli, olduğunu belirterek, "Hedefimiz geldiğimiz günden beri dışa açılım idi. Dışa açılım doğrultusunda herkesin bildiği gibi özellikle cinsten İsveç Nookrveçe Arap yarımadasından Amerika'ya kadar olmaya çalıştık. Gobal dünyada artık dünya açılma zorunluluğumuz var. Hedeflerimiz hep dış global hareketlere bağlı ilerlemektedir. Onun için insanımızı dışa açma en büyük hedefimiz olmalıdır. Şehrimizde 7 bin olan üyemizden 200'ü ihracatçı konumunda bunun çok düşük olduğunu bilerek çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürdük. İhracatçılarımızı geliştirmek ve dış dünyaya açmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında dış ülkelerdeki ticaret ve ekonomi argümanlarının neler olduğunu çok iyi öğrenmek ve bölgemizde bunları uygulamakta büyük yarar olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar büyük ilgi gördü. İşadamlarımızı dışa açtık ve buna devam edeceğiz. Bunlar yapılırken elbette dışarıya satacağımız ürünlerin de artık bölgede teknolojik ürün olarak ileri teknolojiyi gerektiren imalatlar olarak düşünüp dış pazara açmamızla ancak orada rekabet edebileceğimizi düşünmeliyiz. Sıradan herkesin ürettiği ürünlerin katma değerine bakıldığında düşük rakamlarda olduğu görülecektir. Bunun için oda olarak ilk çalışmalarını başlattığımız inovasyon merkezi yeni ürünlerin, üniversitemizin mühendis kadrosu ile birlikte geleceğe dönük yeni girişimciler yararatarak e ticareti de işin içine katarak buralarda rekabet etme imkanını sağlamamız gerekir. Onun için yaptığımız çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor" dedi.
Trabzon'da hizmet sektörünün ön plana çıkması gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu, "Global dünyanın bir parçası olan lojistik merkezin kurulması konusunda 2010 yılında oda olarak başlattığımız AB fonlarından müracaat ettiğimiz ve doka ile valimizin başkanlığında yürüttüğümüz bir tarafı bakanlık tarafından bir tarafı da uygulamaya dönük lojistik çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir, önümüzdeki günlerde bunun sonucunu hep birlikte göreceğiz. Bir taraftan bunlar gündeme gelirken üzerinde durduğumuz lojistik bir Trabzon'un çok önemli bir noktada olması şehrimizi bir adım daha öne çıkarıyor. Lojistik merkezin şehrin ekonomisine katkısı da düşünüldüğünde hizmet sektörü Trabzon'da ön plana çıkmaktadır. Ekonomiye sağlayacağı katkı açıkça ortadadır. Bunu da takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

"ÇAMBURNU SAÇ GEMİ İMALAT TESİSLERİ"
Çamburnu saç gemi imalet tesislerinin uluslar arası standartlara getirilerek rekabet şansının arttıracağını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, "Bir başka çalışma da istihdamı artıracak olan bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak olan Çamburnu saç gemi imalat tesislerinin uluslar arası standartlara getirilerek rekabet şansını artıracak olan 10 milyonluk bir yatırımla buranın modernize edilmesi geleceğe dönük en büyük hedeflerimizden bir tanesidir. Çünkü ilimizdeki istihdamın gelişmesi açısından çok önemlidir. Sanayiyi geliştirmek hepimizin en önemli hedeflerinden bir tanesidir. Mevcut osb ler dolmakta önümüzdeki yıl yada bu yıl parselasyonunu dağıtacağımız Akçaabat OSB ve Vakfıkebir OSB'nin tamamlanması bölgedeki sanayinin gelişmesi ve bu doğrultuda istihdama ekonomiye, ihracata katkısı kaçınılmazdır bu da en üyük hedefimizdendir. Formaliteleri de devam etmektedir. Turizm yönünden şehrimizin ve bölgemizin alacağı payda rakamlar bizi tatmin etmesede gelecek dönemalerde rakamın çok daha yukarılarda olacğını gösterecektir" ifadelerini kullandı.
Bölge'nin gerçek anlamda tanıtımı için çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
"Bölgemizin gerçek anlamında tanıtımı için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Kültür turizmi şeklinde tanıtıma baktığımızda önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar çok fazla işlenmeyen tarihimizi ön plana çıkaran dünyada yaşayan en eski şehirlerden bir tanesi olan Trabzon'u söylerken ve dünyada tek olan ticaret tanrısı ermisin Trabzon'da bulunuşu Trabzon ticaretinin ne kadar eskiye gittiğini göstermektedir. Bunun fiziki altyapılarının hazırlanması gerekmektedir. Turistlerin kalacakları yerden gezecekleri yere kadar tanıtım çok önemli ancak fiziki mekanlar da o kadar önemli. Turizm tanıtım yönünden eksiklerimiz var bu anlamda sürekli proje geliştiriyoruz. Türkiye bu güne kadar turizm rotaları içinde yer almadığı için tanıtımda eksik kalmış ve gereken payı alamamıştır. Turizm hepimizin önemsemesi gereken bir konu. Uzungöl, Ovit'de yaz turizminin yanında kış turizminde yer alması ve sera gölünün de turizm kapsamında yer alması için çalışmalarımız sürmektedir. Amacımız yatırımcılara bütün verileri sunabileceğimiz somut odaklı bir çalışma sunmaktır. Turizm olarak bölgesel olarak bakmamızda fayda vardır. Özellikle DOKA'nın içinde yer alan bütün illeri dikkate alarak turizmi bu şekilde düşünmek bölgenin turizminin gelişmesi için daha verimli olacaktır. Trabzon'un dışa açılımı ile ilgili Rusya'ya ulaşımla ilgili uçak seferlerinin başlatılması konusu uzun zamandır vardı. Zaman zaman açılıp kapandı son olarak bir Rus firmasının Trabzon-Sochi seferlerini başlatması ile işadamlarımızın Rusya Federasyonuna yönelik ticaretine bir açılım sağlamış oldu. Yaş sebze meyve konusunda Trabzon ihracat olarak hep önde olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda yaşanan bazı sıkıntılar var Rusya'nın uyguladığı karantina hizmetlerinden dolayı bazı sıkıntılar var bu sorunların aşılması için bakanlık nezdinde çalışmalar sürüyor Ancak karayolu ile tırlarla Gürcistan üzerinden Rusya'ya ulaşmak ve orada yeni bir odak noktası oluşturmak için yeni bir çalışma var. Şehrimizle ilgili önemli konulardan bir tanesi de eğitim şehri olmamız. Bu konuda geçmişte hedeflerimizden bir tanesi Trabzon'un öğrenci açısından 100 bine ulaşması ve birkaç üniversite sayısına ulaşması. Bütün bunlar şehrin sosyo-ekonomik gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz, Avrasya örneğinde olduğu gibi diğer üniversitelerin de hayata geçmesi için desteğimiz sürecektir."

"GİRİŞİMCİLERE VE DİĞER YATIRIMCILARA KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIKTIR"
Trabzon'un geleceğine dair stratejik bir plan ortaya çıktığını söyleyen Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yatırım teşvikleri konusunda TOBB'un bakanlığımızla yürüttüğü çalışmada odamızın da içinde olduğu teşvik sistemi çalıştaylarında gelişmiş teşvik sistemlerinin uygun olmadığını bölgesel sektörel ve proje bazında teşvik sistemlerinin uygulanması konusunda çalışmalarımız devam etmekte, son teşvik sisteminde bunlar hayata geçti, şehrimizde önemli miktarda yatırım aldığını görmekteyiz. Bundan sonra yatırımcılara yatırım yapacakları konularda önemli verileri hazır hale getirmek, yatırım tanıtım ofisimizi bu anlamda hizmete koyduk. 5084'ün uzaması için Trabzon olarak yürüttüğümüz çalışma bugüne kadar geldi. Uzatılması konusunda gerek siyasi gerekse diğer oda ve STK'larla aynı çalışmaları devam ettirdik. Fakat hükümetimizin farklı değerlendirmeleri sonucu bu yasa uzatılması ancak yapılan baskılar sonucu yeni bir teşvik sisteminin hazırlığı başladı. Bu da önümüzdeki günlerde faaliyete geçecektir. Bu şu demektir, yaptığımız çalışma olduğuların ne kadar önemli olduğunu ve sonuca ulaşması da bizleri son derece mutlu etmiştir. Çalışmalarımız bundan sonra da devam edecektir. Yeni çıkacak teşvik sistemine göre 6 bölgeye ayrıldık burada Trabzon'un yerini 3 değil de yeni değerlendirmede 4. Bölgeye alınması halinde daha fazla katkı ve pay alacağımız açıktır. Bunlar şehrimiz ve bölgemiz adına önemli konular. Yatırımla ilgili teşvik azımsanmayacak kadar önemlidir. 5084'ün şehrimize katkısı 12 bin civarında olmuştur. Bu önemli bir artış. Bugün bir kişinin işe girmesi ile ilgili siyasilerin kapısını çalıyoruz bunların ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Oda ve STK'ların birlikte hareketiyle çıkan teşviklerde özel sektörü bu işin içinde ne kadar katkı sağladığı açıktır, artık devlet kapısında işin ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Özel sektörün canlanması için de gerekli çalışmaların yapılması şarttır. Girişimcilik faaliyetleri yaparak yeni iş kuracaklara iş öğretmen gelecekte sağlam zeminde iş kurmalarını sağlamak yanlarında da istihdam sağlamalarına destek olmak amacımız olacaktır. Bu nedenle girişimciliği ön plana aldık kosgeb ve diğer birimlerden sağlanan desteklerin artmasını sağlamak amacındayız. Çünkü buradaki en önemli amaçlardan birisi de devletin sırtından istihdam yükünü almak. Şehirle ilgili yapılan konular geleceğe dönük özellikle bu Trabzon'un gelişim stratejisi olarak bahsettiğimiz bu konu. Trabzon'un geleceğine dair bir stratejik plan çıktı. Bu anlamda eğitimler devam ediyor. Artık Trabzon'un hedefi ve yapılacaklar bellidir. Sadece bizler değil basına da çok büyük görevler düşüyor biz bu konunun sekreteryasını da yürütüyoruz."
Lojistik merkezin yeri ile ilgili soruya Başkan Hacısalihoğlu, "Yer olarak alternatif yerler araştırılmaya başlandı. İlk konuşulan konu Delikli taş civarındaki yerin olmasıydı. Fizibilite raporları neticesinde yurt dışında lojistik merkezlerin araştırılması konusunda özellikle Almanya'daki merkezleri incelemeye gittik. Biz en uygun yeri nereyse buna işin içinde olanlar karar versin dedik, bizim için önemli olan şehirde lojistik merkezin olması bu konuda çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki günlerde bu konu da açıklığa kavuşacak. Başbakanımızın Rize'deki bir konuşmasında bakanlarımıza talimat vererek bu işin halledilmesini istemesi önemlidir" diye konuştu.
TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ise yaptığı konuşmada, "TTSO'ya bugüne kadar politika girmemesi beni en çok sevindiren konu olmuştur. Bu odamız için gurur verici bir durumdur. Dışarda politikasını yapmıştır ama içerde bu konu konuşulmamıştır. Basınla ilgili hiçbir zaman bir sürtüşmeye girilmemiştir. Yanlışlar olabilir ama ülkenin geleceği açısından basın çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
(OK-ÖS-Y)

13.02.2013 12:26:10 TSI

Editör: Wan Haber