Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal, 2023'te Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir ülke olmasını hedeflediklerini belirterek, "Matkap petrole değmeden bir şey söylemek mümkün değil" dedi.
Akçakoca SKY Tower Otel'de basına kapalı olarak düzenlenen TPAO 9. Strateji Zirvesi, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya katılan TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye kazandırılan sismik araştırma gemisi ile Karadeniz ve Akdeniz'de yürütülen petrol arama çalışmalarına ilişkin değerlendirme toplantısı yaptıklarını söyledi.
Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için yoğun bir çalışma yaptıklarını işaret eden Mehmet Uysal, "Hedefimiz Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023 yılında petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir ülke olmak. Bu anlamda denizdeki yatırımları hızlandırmak amacıyla 'Barbaros Hayrettin Paşa' ismini verdiğimiz sismik araştırma gemisinde çalışma başlatacağız" dedi.
Karadeniz'de 3 ayrı sondaj çalışması yapacaklarını kaydeden Uysal, şunları söyledi:
"Bu ayın ortalarında dünya devi bir şirketle anlaşmamız olacak. Bunu, Karadeniz'de bu zamana kadar yaptığımız çalışmaların taçlandırılması şeklinde düşünüyorum. İnşallah o şirketle birlikte Karadeniz'in ilk derin sularında ciddi büyük keşifler yapmayı ümit ediyoruz. Bu bakımdan TPAO'yu heyecanlı günler bekliyor. Ayrıca Güneydoğu'da sondaj çalışmalarına ağırlık verdik. Petrol üretimini artırmak için çaba gösteriyoruz. 2023 yılında enerji açığını kapatmak, denizlerde yapacağımız keşiflere bağlı. Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız araştırmalar 2023 hedeflerimiz için çok önemlidir fakat matkap petrole değmeden bir şey söylemek mümkün değil. Bakanımızın da dediği gibi, 'Petrol varsa bulacağız'. Tüm çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz."
Toplantıya TPAO'da görev yapan yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra 120 mühendis ve bölge müdürleri katıldı.
(AY-İÇ-GS-E)

02.02.2013 11:01:16 TSI

Editör: Wan Haber