SAKARYA - Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, geçen yıl 864 bin adet hafif ticari ve binek otomobil satarak satış rekoru kıran Türkiye otomobil pazarının bu yıl 800 binlere yakın bir satış gerçekleştirmesini beklediklerini söyledi.

Sakarya'da hizmete giren Toyota'nın Türkiye'deki 55'nci plazası "Toyota Plaza Sandıkçı"nın açılış törenine katılan Bozkurt, tören öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Müşterilerinin otomobille ilgili tüm hizmetleri tek noktadan alabileceği bir yapıya doğru gittiklerini kaydeden Bozkurt, "Müşterimizin bir Toyota bayisine girdiği zaman otomobille ilgili hemen hemen tüm ihtiyaçlarını oradayken halledip çıkabilmesi bizim için çok önemli. Buraya doğru götürmeye çalışıyoruz sistemimizi. Markası ne olursa olsun ikinci el otomobillerinizi mutlaka ekspertiz yapılıp satın alabiliyor bayilerimiz. Karşılığında sıfır bir Toyota alın ya da almayın fark etmeyecek şekilde. Giderek entegre hale getirmeye çalışıyoruz. Burada ki amaç müşterimiz dışarıda vakit harcamasın, dışarıda gazete ilanıyla, açık oto pazarlarında güneşin, yağmurun, çamurun altında, soğukta vakit kaybetmesin. Tüm bu hizmetleri tek noktadan alabilsin diye bir yapıya doğru gidiyoruz Toyota olarak. Bizde bütün hedefler önemlidir ama bir numaraya hep müşteri memnuniyetini koyarız Toyota olarak. Zaten bunun neticesinde de 4 yıldır Türkiye'de bağımsız bir kalite derneğinin yaptığı araştırmada otomotiv sektöründe müşterisini en çok memnun eden marka seçiliyor Toyota Türkiye. 4 yıldır üst üte değişmez şampiyonuz." diye konuştu.

"SOĞUTMA TEDBİRLERİNİ DESTEKLİYORUZ"

Türkiye otomotiv pazarını da değerlendiren Bozkurt, Türkiye otomobil pazarının geçen yılı tarihi bir satış rekoruyla kapattığını anımsattı. Geçen yıl 864 bin adet hafif ticari ve binek otomobil satıldığını dile getiren Bozkurt, Türkiye'de otomobil pazarının henüz gerçek potansiyelinde olmadığını savundu. Bunun sebebinin son bir yıldır hükümetin cari açık ve ekonomi ile ilgili alması gereken soğutma tedbirleri olduğunu belirten Bozkurt, şunları dedi; "Geçtiğimiz yıl o tedbirler devreye girmemiş olsaydı otomobil pazarı aslında bir milyon adedin üzerinde bir rakama koşuyordu. Yılın ilk 3 ayının seyri onu gösteriyordu. Ancak gerekçelerini bizim de çok iyi anlayıp desteklediğimiz, cari açıkla ilgili kalıcı önlemler alabilmek uğruna alınan bir soğutma tedbirleri devreye girdi. Bizim de desteklediğimiz bir şey. Çünkü artık biz Türkiye'de bir yıl iyi giden, bir yıl kötü giden çok dalgalı bir ekonomik seyir görmekten yorulduk. Özellikle 7-8 senedir gerçekten özellikle bu siyasi istikrarın da getirdiği, sağladığı ortamla Türkiye sadece ülke içerisinde değil dünyada da gerçekten daha stabil ülke konumuna gidiyor. Bu not arttırımları geldi. Tüm bunlar hep kalıcı iyileştirmelere dönüştüğü sürece biz bugün normal potansiyelin yüzde 30-40 altında satıyor olmaktan çok da muzdarip değiliz. Yani keşke olmasa ama amacını bildiğimiz için, daha kalıcı stabil ekonomik ortam sağlanmak için yapıldığını bildiğimiz için de şuan da bu soğutma tedbirlerini destekliyoruz."

"2014'DEN SONRA BÜYÜME TRENDİNE GİDEN BİR OTOMOTİV SEKTÖRÜ BEKLİYORUZ"

Avrupa'ya bakıldığında Türkiye'nin konumunun çok daha iyi olduğunu vurgulayan Bozkurt, "Çünkü biz çok iyi önlemler almışız son 10 yıl içerisinde. Bugün global krizden en hızlı toparlanan ülke olduk. Bugün Avrupa'nın durumu malum. Bu anlamda Türkiye'nin geleceği çok iyi görünüyor. Bunun bizim sektörümüze ve endüstrimize de yansımaları aynı şekilde olumlu olacaktır diye düşünüyorum. Önümüzdeki bir kaç yıl daha dikkatli gidilecek. Yine yaşadığımız bu seyirde gidecek bir otomotiv pazarı bekliyorum. Bu yıl 800 binlere yakın bir rakam bekliyoruz. Gelecek sene de aşağı yukarı bunun gibi olacaktır diye düşünüyoruz. Mevcut koşullar böyle devam ederse 2014-1015'den sonrası ile ilgili de tekrar büyüme trendine giden bir otomotiv sektörü bekliyoruz Toyota olarak" dedi.

"YENİ COROLLA'NIN BANTTAN ÇIKMASINI HEYECANLA BEKLİYORUZ"

Gelecek yılın ikinci yarısında Corolla'nın yeniden Türkiye'de üretileceğini söyleyen Bozkurt, şunları kaydetti; "Bu anlamda uzun süredir beklediğimiz karardı. Böyle bir karar aldığı için de Toyota'ya minnettarız. Doğru bir karardı. Özellikle Türkiye'de Corolla çok önemli ve Türkiye'deki fabrikanın kapasitesinin artırılması, kapasitesinden daha verimli faydalanmak doğru bir karardı. Bu karardan dolayı hepimiz çok memnunuz. Türkiye'ye önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında Corolla'nın banttan çıkmasını heyecanla bekliyoruz."

Bozkurt daha sonra Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile birlikte plazanın açılışını gerçekleştirdi. CİHAN

Editör: Wan Haber