TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdarenin başta sosyal konut üretimi olmak üzere 2013 yılında konut sektörüne yaklaşık 10,5 milyar lira kaynak aktardığını söyledi. TOKİ’nin hem ülke konut stokunun arttırılmasında hem de istihdamın gelişmesinde önemli rol üstlendiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı, Sayın Başbakanımızın verdiği talimatlar doğrultusunda 2013 yılı içinde sosyal konut ve sosyal donatı üretimine ağırlık verildiğini, toplam konut üretimi içindeki sosyal konutların payının yüzde 85’ten yüzde 93,42’ye çıkarıldığını açıkladı. 

TOKİ Başkanı Karabel, İdarenin 2013 yılını değerlendirdi. Karabel, “TOKİ, kendisine model olarak geliştirdiği ve devletin genel bütçesinden pay almadan kaynaklarını üreterek ve sosyal konutları fonlayarak, konut üretimindeki sürekliliği sağlayacak bir planlama ve nakit akışı izlenmiştir. Böylece hem sektörün gelişmesi sağlanmış hem de konut yapımcıları cesaretlendirilmiştir.” dedi.

SOSYAL KONUTLARIN ORANI YÜZDE 93
Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile 2013 yılı içinde sosyal konut ve sosyal donatı üretimine ağırlık verildiğini ifade eden TOKİ Başkanı Karabel, “Toplam konut üretimi içindeki sosyal konutların payı yüzde 85’den 2013 yılı içinde yüzde 93,42’ye çıkarılmıştır. TOKİ’nin ürettiği sosyal konut miktarı 515 bin 348’e, toplamda ise 615 bin konut rakamına ulaşılmıştır.” diye konuştu.

YÖRESEL MİMARİ ÖRNEKLERİ KULLANILACAK
2012 yılından itibaren özellikle konut projelerinde yerel mimari örneklerine ağırlık verilerek, konutların cephelerinde yeni düzenlemelere gidildiğini ifade eden Ahmet Haluk Karabel, TOKİ projelerinin görsel olarak daha cezbedici bir konuma getirildiğini ifade etti. Karabel, “Örneğin Sivas’taki konutlarda “Gök Medrese”nin taç kapı motifleri, Hasankeyf’te “Artuklu mimarisi”, Konya’da “Selçuklu Yıldızı”, Bitlis’te “Şerefiye Cami” motifleri, Tokat’ta “Zile Kalesi” motifleri benzeri her ilde yeni yapılacak projelerde yöresel mimari örnekleri kullanılacaktır.

567 SOSYAL DONATI İHALESİ YAPILDI
2013 yılında, 5 stadyum ve 39 hastanenin de içinde yer aldığı 567 sosyal donatının ihalesinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı, İdarenin toplamda, 21 bin 228 derslikli 946 okul, 13 üniversite kampüsü, 971 spor salonu, yaklaşık 52 bin kapasiteli 147 pansiyon/yurt, 231 hastane, 94 sağlık ocağı, 497 ticaret merkezi, 41 kütüphane, 489 ibadethane, 105 kamu hizmet binası ve 14 stadyum rakamına ulaştığını bildirdi.

10,5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
TOKİ Başkanı Karabel, 2013 yılında TOKİ tarafından inşaat sektörüne toplamda yaklaşık 10,5 milyar liralık yatırım yapıldığına dikkat çekerek, Konut Üretimi Seferberliği kapsamında ise 11 yıl içinde yapılan yatırım miktarının yaklaşık 61,5 milyar lira olduğunu söyledi.

252 BİN KONUT PLANLANDI
Ahmet Haluk Karabel, TOKİ’nin 2014 yılı hedef ve beklentilerin de açıkladı. İdarenin konut ve sosyal donatı üretimi ile kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri doğrultusunda kamu hizmet binaları yapmaya devam edeceğine işaret eden Karabel, “2013 yılı içinde planlama aşamasına getirilen yaklaşık 252 bin konut bulunmaktadır. Bu konutlardan plan ve projeleri bitenlerin hızla ihalesine devam edilecektir. Ayrıca 2012 yılından beri devam eden ve 2013 yılı içinde ihalesi yapılan 41 bin konut ile 567 sosyal donatının inşaatlarının takibine ve biten konutların vatandaşlarımıza teslimine devam edilecektir.” dedi.

2014’DE 814 BİN KONUT İHTİYACI
2014 yılı içinde Türkiye’nin yaklaşık konut ihtiyacının 814 bin olarak hesap edildiğine işaret eden Ahmet Haluk Karabel, konut açığının kapatılması ve konut piyasasında arz talep dengesinin kurulması için TOKİ’nin üzerine düşen çalışmaları planlı bir şeklide sürdüreceğini ifade etti.

Karabel sözlerini şöyle sürdürdü; “Bunun için Hükümetimizin belirlediği 2014 hedefleri çerçevesinde kamu inşaat yatırımlarında kamu kesiminin talep niteliğinin yükseltilmesi, kalitenin ön planda tutulması ve kentsel dönüşüm projelerinde lokomotif itici güç olma potansiyelimizi sürdürmeye devam edeceğiz. İnşaat sektörünün üretim ve hizmet kalitesinin uluslararası standartlara ulaştırılarak, yenilikçi bir anlayışla arz ve talebin yüksek katma değerli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ve sektörün tamamında teknik müşavirlik hizmetlerinin etkinleştirilmesi bizim en büyük beklentimizdir.” 

Editör: Wan Haber