TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu’nun İran İslam Cumhuriyeti’ne düzenlediği 3 günlük iş gezisi devam ediyor. Genç girişimciler resmi ziyaretlerinin ilkini Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’na yaptı. Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası’na giden Van Genç Girişimciler Kurulu heyeti, Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hossein Pashayi, Yönetim Kurulu Üyesi Samed Parsaltani, Oda Genel Sekreteri Reza Azeynfar ile İranlı işadamları tarafından karşılandılar. Gerçekleşen ziyarette bir konuşma yapan Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan, dost ve kardeş olan İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yapılan sınır ticaretinin istenilen seviyede olmadığını belirtti. İki ülke arasındaki sınır ticaretinin kısa vadede 1990’lı yıllardaki seviyeye çıkarılması gerektiğini vurgulayan Fidan, uzun vadede ise mutlak suretle daha da artırılması gerektiğini anlattı. Arzuladıkları ticaretin gerçekleşmesinin ise Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’nın İran tarafından kalan ve yıllardır bir türlü bitirilemeyen 10 kilometrelik yolun mutlak suretle bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getiren Fidan, “Yıllardır her toplantıda dile getirildiği halde bir türlü tamamlanamayan bu yolun bitmesi için sizin hükümetinize ve yetkililerinize baskı yapmanız gerekir’’ dedi.

Gerçekleştirdikleri iş gezisi hakkında İranlı işadamlarına bilgi veren TOBB Genç Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Başkanı Mahmut Köroğlu ise, İran İslam Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye sınır komşusu olması münasebetiyle yapılan ticaretin Avrupa ülkelerine göre kendileri için daha ekonomik olduğu için ayrı bir önem verdiklerini kaydetti. Köroğlu, bunun hayata geçirilmesi için de sınır ticaretinin önündeki olumsuzlukların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Doğu Anadolu Bölge Başkanı Abdullah Tunçdemir de, Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile İranlı işadamlarını Van’a davet etti. Van’ın İran turizm pazarında büyük bir yeri olduğunu ve her zaman İranlı turistler için Van’a turlar düzenlemeleri gerektiğini ifade ederek, “İranlı turistleri Van’da görmek ve misafir etmek istiyoruz. ‘Van güzel, ancak Van’ı Van’da görmek daha güzel’ sloganıyla tüm İranlı turistleri Nevruz Bayramı’nda Van’da görmek istiyoruz’’ dedi.
Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hossein Pashayi ise, Fidan’ın dile getirdiği Kapıköy-Razi karayolundaki çalışmaların arzuladıkları seviyede olmasa da ilerlediğini ifade ederek, “Bunun bir an önce bitirilmesi için siz hükümet yetkililerinize biz de yetkililerimize anlatacağız. Elbette biz de kardeş komşu Türkiye ile ticaret yapmak istiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunda hemfikiriz. Komşu iki ülke arasındaki ticaret hacminin bugün istenilen seviyede olmadığını biz de biliyoruz ve artırılması için her iki taraftın gayret etmesi gerekir’’ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından İran ve Türkiye işadamları sektörel bazda ikili görüşmeler yaptılar.
Türk heyetinde Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Başkanı Mahmut Köroğlu’nun yanı sıra Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Bölge Başkanı Abdullah Tunçdemir, TOBB Üst Kurul Delege Üyesi Sedat Kılıç ile TOBB Van Genç Girişimciler Yönetim Kurulu üyeleri Zeki Bukay, Necip Oflas, Turan Cacim ve işadamları Mehmet Bozali ile Ahmet Demiradam yer aldı.

Genç girişimciler heyeti, merkezi Van’da bulunan tur operatörü Ayanıs Turizm organizasyonu ile İran iş gezisi kapsamında Urumiye’den Tahran’a geçtiler.

Editör: Wan Haber