13 Ağustos'ta 7.2 TL'yi aşarak rekor kıran dolar, 23 Kasım itibarıyla 5.28 TL'ye geriledi. Bu süreçte TL, dolar karşısında yüzde 30 ile en fazla değer kazanan para birimi oldu. Aynı süreçte 8 TL seviyelerini zorlayan euro da 6 TL'nin altına geriledi.

Hazine'nin iç borçlanma ihalelerinde izlediği stratejinin etkisiyle 10 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 21'den 16.8'e indi.

TÜRKİYE'NİN CAZİBESİ ARTTI

Başta cari açık olmak üzere açıklanan makro ekonomik verilerin pozitife dönmesi ve en önemlisi de enflasyonda kasım ile aralıkta beklenen sert düşüş yatırımcıların Türkiye'ye ilgisini artırdı.Ekonomide dengelemeyi öngören YEP'in açıklanmasının ardından Türk bankaları ile Hazine yurtdışından, sendikasyon ve eurobond ihracıyla 9 milyar dolar finansman sağladı.Türkiye'nin ihraç ettiği tahvillere 3 kattan fazla talep geldi.

2-16 Kasım tarihleri arasındaki iki haftalık süreçte yabancılar hisse senedi ile tahvil-bono piyasasında 650 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarında hisse senedi ile tahvil-bonoda 10 ayın en yüksek alımını gerçekleştirdi. 

Yabancıların borsadaki payı yüzde 60'tan 63'e çıktı.Yerli yatırımcıların da TL mevduatları 1-15 Kasım tarihleri arasında 26 milyar TL artarak 996 milyar lirayı geçti.

DOLAR 4.76-4.87 ARALIĞINA İNEBİLİR

GCM Menkul kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, doların 5 TL'deki ana bandını ve teknik olarak da 4.76-4.87 seviyelerini test edebileceğini söyledi.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal ise, dolardaki düşüşün iç dinamiklere dayandığını belirterek, "Şayet jeopolitik, siyasi ve küresel bir risk oluşmazsa bu bandın 5 TL seviyelerine doğru uzadığını görebiliriz" dedi. (SABAH)

Editör: Wan Haber