Özellikle pandemi sürecinde birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanan temassız ödeme sistemi hızlı ve temassız bir şekilde ödeme yapmanıza olanak sağlıyor. Kredi kartınızı sadece pos cihazının ekranına yakınlaştırarak 1 saniye içerisinde ödeme yapabiliyor böylece kartınızı ödeme yapacağınız kişiye vermeden rahatlıkla alışveriş yapabiliyorsunuz. Birçok kişi bu yöntemi kullanmaya başlamasına rağmen hala temassız ödeme nedir şeklinde sorular araştırılmaya devam ediliyor. Bazı bankaların banka kartlarında da kullanıma sunduğu temassız ödeme günlük hayatta kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlıyor.

Temassız Ödeme Nedir?
Temassız ödeme esasen zaman kaybetmeden ödemeyi sağlayan bir ödeme yöntemidir. Günümüzde birçok banka artık kredi kartlarında bu özelliği sunmakta ve temassız ödeme özelliğine yer vermektedir. Hatta mevcut müşterilerden eski kart sahibi olanlar da pandemi sürecinde yeni tip temassız ödeme özelliği bulunan kartlar için başvuruda bulundurlar. Bunun en temel sebebi olarak; insanların kredi kartını artık bir başkasına vermekten çekinmeleri ve daha hızlı bir şekilde ödeme gerçekleştirmek istemeleri söylenebilir. Bu nedenle temassız ödeme özellikli kredi kartları ve banka kartları hemen hemen tüm bankalar tarafından müşterilerin kullanımına sunulmaya başlandı.

Temassız ödeme nedir sorusundan çok temassız ödeme nasıl gerçekleşiyor sorusu da sıkça merak ediliyor. Öncelikle temassız ödeme için bu özelliğin yer aldığı bir karta sahip olmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Temassız ödeme özelliğinin yer aldığı POS cihazına kartınızdaki çipi yaklaştırdığınızda radyo frekans dalgaları temas etmektedir. Böylece temassız ödeme işlemi gerçekleşmektedir.

Temassız ödeme hızlı ve kolay bir şekilde ödeme yaparken aynı zamanda bankaların sunmuş olduğu farklı kampanyalardan da yararlanmanıza olanak tanır. Üye işyerlerinden temassız ödeme ile yapacağınız alışverişlere ekstra puan veya bonus gibi kampanyalara rastlamanız mümkündür.
 
Temassız Ödeme Faydaları Nelerdir?
Temassız ödeme faydaları arasında hızlı ödeme imkânından bahsetmiştik. İnsanlar artık beklemeden hızlı bir şekilde kredi kartı veya banka kartlarını POS cihazlarına yaklaştırarak ödeme yapabiliyor. Ayrıca kartı alışveriş yaptığınız kişiye vermeden ödeme yapmanız da yine temassız ödeme faydaları arasında yer alıyor. Özellikle pandemi sürecinde büyük bir önem kazanan temassız ödeme yöntemi insanların daha güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmelerine olanak sağlıyor.


Temassız ödeme yönteminde dikkat edilmesi gerekenler de bulunuyor. Bunlardan en önemlisi alışveriş limitidir. Günlük 250 ₺ olarak belirlenen limit 250 ₺ ve üzeri alışverişe kartınızı kapatabilmenize olanak tanır. Eğer günlük 250 ₺ harcama yaptıysanız artık temassız ödeme yapmak isteseniz dahi alışveriş esnasında sizden POS cihazına kart şifrenizi girmeniz istenecektir. Bu da daha güvenli bir şekilde temassız ödeme yönteminden faydalanmanızı sağlar. Böylece kredi kartınızı kaybetmeniz veya çalınması durumunda temassız ödeme yöntemiyle limitsiz bir şekilde harcama yapılmasının önüne geçilmiş olur. Bazı bankaların müşterilerine sunmuş olduğu seçenekler arasında ödeme esnasında şifre sormak için daha düşük alışveriş limiti de yer alabilmektedir. Yani 250 ₺ yerine günlük 100 ₺ temassız ödeme limiti de belirleyebilir ve 100 ₺ harcama sonrasında yapılan harcamalarda sürekli olarak şifre girmenizi sağlayabilirsiniz.
 
Temassız ödeme günlük hayatı kolaylaştıran ve ödemelerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayan önemli bir özelliktir. Bu nedenle ülkemizde yaklaşık 65 bin mağaza ve market temassız ödeme özelliğini desteklemekte ve her geçen gün bu sayı artmaya devam etmektedir.

Editör: Wan Haber