İlhan Siyahtaş

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı  Necdet  Takva,  İranlı turistlerin Nevruz tatili dolayısıyla yoğun olarak Van’ı ziyaret ettikleri 15 Mart-5 Nisan tarihlerinde ilk defa düzenlenen  "Van Shopping Fest" ile Van’ın ekonomik canlık kazanacağını söyledi. 

TSO 2014 Temmuz-Aralık dönemi 6 aylık faaliyet raporunu açıkladı. Faaliyet raporu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan TSO Başkanı Necdet Takva şeffaf ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışı ile  faaliyetlerini  kamuoyu ile paylaşmak istediklerini  belirtti. TSO’nun şeffaf ve sürdürülebilirliği için hesap verdiklerini söyleyen Takva  “Yaklaşık 1,5 yıldır görevdeyiz. Van kamuoyuna, TSO üyelerine faaliyetlerimizi 6 aylık dönemler halinde aktarma taahhüdümüz vardı bu amaçla bir arada bulunuyoruz”  dedi.

 

Çağdaş ve modern toplumların en önemli özelliklerinin  kurumların hesap verebilir düzeyde organize olması olduğunu  kaydeden Takva, “VAN TSO olarak belki Türkiye’de çok fazla olmadığı kadar toplam 365 oda ve borsa içerisinde üyelerimizin bizlere bu faaliyetleri yürütmemiz için bizlere verdiği aidatların hangi tür faaliyetlerde harcandığını, ne düzeyde gerçekleştiğini görmeleri gibi bir haklarını olduğunu bildiğimiz için 6 aylık dönemlerde bu hesabı Van kamuoyuna vermek zorunda olduğumuzun gerçeğiyle de bugün sizlerle bu etkinliği gerçekleştiriyoruz.” dedi.

 

Takva şöyle devam etti: “Yerel yönetimlerimizin bu anlamda bir kurumsal kültüre sahip olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Kamu kurumlarının bu konuda neler yaptıklarını, yılda ne kadar bir bütçe harcadıklarını ve bu bütçeleri hangi faaliyetler çerçevesinde gerçekleştirdiklerini bilme gibi bir hakkımız var.  Bunun yapabildiğimiz ölçüde şeffaf, bunu yapabildiğimiz ölçüde demokratik, bunu yapabildiğimiz ölçüde temsil ettiğimizin kurumların sürdürülebilir olmasını sağlayabiliriz. Eğer ki Van’daki bütün kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler bunu bir kurumsal kültüre dönüştürebilirlerse emin olun Türkiye’de fark yaratan bir kent olma özelliği arz edeceğiz. Buna hepimizin çok ihtiyacı var.”

 

Nevruz tatilinde Van'ı yoğun olarak ziyaret eden İranlı turistlerin hedef  kitle olarak belirlendiği alış veriş festivali kapsamında kentin farklı noktalarında konser, sergi, müzik dinletisi, kortej yürüyüşü gibi etkinlikleri de organize edileceğini  söyleyen Takva,  festivalle ilgili hazırlıkların devam ettiğini, kentteki herkesin etkinliğe destek vermesini istedi. 

Düzenlenen festivalin ekonomik önemine değinen Takva, etkinliğin başarılı olması ve amacına ulaşması için 15 kişilik ekip kurduklarını, bunun yanı sıra üniversite öğrencilerinin de gönüllü olarak destek vereceğini söyledi.  

Festivalin, İstanbul, Ankara ve İzmir'in dışında ilk kez Van'da düzenleneceğini kaydeden Takva, alış veriş festivali ile kentle ilgili farkındalık yaratılacağını belirtti.

İran  ile sınır olan Van'ın komşuluk konumunu değerlendirerek, kentte alışveriş canlılığını artırıp her alanda ekonomik gelişmenin sağlanmasını amaçlandığını dile getiren Takva, “Festival birçok sektöre hareket kazandıracak. Bu konuda İran ile Irak'ta katıldığımız uluslar arası fuarlarda gerekli tanıtım çalışmalarıyaptık. İran'da özellikle çok etkin tanıtım çalışmaları gerçekleştirdik. Festival kapsamında bulunan caddeler ışıklandırılacak. Katılımcı firmaların festival kapsamında taahhüt ettikleri indirim uygulamalarını düzenli olarak denetleyeceğiz. Cadde ve sokakların belirli noktalarında sanatsal etkinlikler gerçekleştireceğiz. Tüm mağazalarımız ziyaretçilerine sürpriz hediyeler dağıtacak” diye konuştu.

Van kahvaltısının marka tescil işlemleri için büyük çaba gösterdiklerini belirten Takva, Van kahvaltısı güvencesi altında olacak diye konuştu. Takva, Van Kahvaltısı Marka Tescil Belgesi'nin de bunun en önemli çıktılarından biri olduğunu söyledi.

Takva, ilgili yönetmeliğin bir yıldan bu yana Türk Patent Enstitüsü'nde ilanda olduğunu ifade ederek,  "Van kahvaltısının olmazsa olmazları arasında yer alan temel ürünleri orada ilan edildi ve standartları belirlendi. Bu çalışmamız Van'a hayırlı olsun. Bir öğün yemek konsepti olarak Türkiye'de başka bir örneği yok bu çalışmanın. Türk Patent Enstitüsü bu belgeyi hazırlarken çok uğraştı ama sonunda bunu başardık" diye konuştu.

Editör: Wan Haber