Özellikle de ekonomi politikalarını ve ekonomi gündemini takip eden kullanıcıların yoğun bir şekilde araştırmış olduğu konuların başında gelmektedir. Swap, genel anlamı ile döviz takası anlamına gelmektedir. Maliye Bakanı Berat Albayrak, Geçtiğimiz günlerde birden fazla ülke ile sevap Anlaşması yapılabileceğini açıklamıştı. Gelen son dakika kulis haberlerine göre Japonya ve İngiltere ile swap anlaşmalarının çok yakın zaman içerisinde gerçekleştirileceği belirtilmişti Peki swap Anlaşması nedir? Swap anlaşması ne zaman yapılacak? detaylar haberimizde...

Swap Anlaşması nedir sorusu Türkiye ve dünya ekonomisini yakından takip eden vatandaşlar ve yatırımcıların merak ettiği konuların başında yer almaktadır.

Swap Anlaşması Nedir?

Borsa piyasalarındaki swap uygulamaları, farklı faiz ölçülerine sahip olan borç uygulamalarının birbirleri ile değişimi yani takası olarak tanımlanmaktadır. Swap, genel itibarıyla faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine yada  döviz kurlarına bağlı bir şekilde işlem gerçekleştirir. Swap işlemleri, kısa zaman içerisinde en çok kullanımda olan Finans işlemlerinden Biri haline gelmiştir. 

Swap oranları, bir bireyin kısa vadeli Piyasalar karşısında talep etmiş olduğu sabit oranlardır.  Swap oranları, piyasada birbirlerinden değişik swap çeşitlerine uygulanabilmektedir.

Swap Nedir?

Faiz Swapları
Sabit Faiz – değişken faiz swapı
Değişken Faiz – değişken faiz swapı

Swap Anlaşması Ne Zaman Yapılacak?
Swap Anlaşmasının ne zaman gerçekleştirileceği ile ilgili herhangi bir açıklama henüz gelmedi. Açıklama geldiği andan haber detayları aramızda görülecektir.

Swap Nedir?
Swap, kısa bir tanım ile Finans sektöründe çokça kullanılan ve iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir yöntemdir. Dolayısıyla swap işlemleri de bu sözleşmelerden meydana gelmektedir. Swap ne demek sorusuna cevap olarak swap kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre değiştirme, mübadele, takas etmek anlamlarına gelmektedir. 

Swap nakit akış hareketlerini değiştirebilmek amacıyla gerçekleştirilecek bütün finansal anlaşmalar olarak da açıklanabilir. Çünkü iki taraf arasında bulunan değişken de sabit faiz oranlı ödemeler söz konusu olmaktadır. Bu ödemeler dengesi, belirli bir süre boyunca dövizler swap işlemleri tarafından değiştirilir ve de taraflar arasında sözleşme ile işlemler gerçekleştirilebilir. 

Swap uygulamaları faiz oranlarına, döviz kurlarına hisse senedi endekslerine, emtia fiyatlarına göre işlem görmektedir. Çoğu opsiyonlardan ve vadeli işlem sözleşmelerinden değişik bir şekilde swap borsada işlem gören enstrüman olmamaktadır. Bunun yerine swap, tezgah üstü piyasalarda işlem görmekte olan bir sözleşmedir. 

Editör: Wan Haber