Avrupa Birliği (AB) üzerinden son yıllarda yapılan hibe desteklerine bir yenisi daha ekleniyor. 
Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,  tüm iller için geçerli olacak şekilde yerel STK’lar için yeni bir hibe programı başlatıldığı belirtildi. 

Açıklamada, “21 Haziran 2017 tarihinde teklif çağrısına çıkılan hibe programı, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Sivil Toplum Sektörü altında yürütülüyor. Katılımcı, aktif ve güçlü yerel örgütlenme sloganıyla başlatılan bu program kapsamında verilecek desteklerle, sivil toplum kuruluşlarının işlevsel kapasitesinin arıtılması hedefleniyor. Hibe desteklerinden faydalanmak isteyen yerel STK’lar yönetim, iletişim ve savunuculuk çalışmaları için ihtiyaç duyduğu kapasiteyi artıracak faaliyetlerden oluşan proje tasarlayıp, bu desteklerden faydalanabiliyor” denildi.

HİBE DESTEKLERİNE KİMLER BAŞVURABİLİR? 

Açıklamaya göre, hibe desteklerine başvuracak STK’ların, hibe çağrısının yayınlanma tarihinden önce kurulmuş ve kar amacı gütmeyen tüzel kişilik olması, Türkiye’de dernek veya vakıf statüsü olan yerel bir STK olması şartı aranıyor.

PROJE SÜRESİ VE UYGULAMA YERİ 

Açıklamada, proje süresi ve uygulama yerine ilişkin olarak da şu bilgiler yer aldı:
“Tüm proje faaliyetlerinin Türkiye’de gerçekleşiyor olması şartı bulunuyor. Ancak başvuruda, gerekçesi açıklanması durumunda, bazı proje faaliyetlerinin yurtdışında gerçekleştirilmesi de mümkün. Bu durumda, bu faaliyetlerin projenin büyük bölümünü oluşturmaması da gerekiyor. Proje uygulama süresi en az 10 en fazla 12 ay…”

NE KADAR HİBE DESTEĞİ VERİLİYOR?

Açıklamaya göre, Yerel STK’lar Hibe Programı’nın toplam bütçesi 1 milyon 750 bin avrodur. Başvuru sahipleri proje faaliyetleri için en az 40, en fazla 60 bin avroya kadar hibe desteği alabiliyor.  Hibe tutarı toplam uygun maliyetlerin en az yüzde 50’si, en çok yüzde 90’ı olabilir.

BAŞVURU NASIL VE NEREYE YAPILIYOR?

İngilizce olarak yapılacak olan başvurular ilk aşamada Hibe Başvuru Rehberi A Bölümünde belirtilen Ön Teklif (Concept Note) doldurularak Merkezi Finans ve İhale Birimine (MFİB) yapılıyor. İlk değerlendirme sadece bu Ön Teklif üzerinden yapılacağından, başka bir ek doküman gönderilmesi gerekmiyor. Bir kuruluş birden fazla başvuru yapabiliyor ancak sadece bir başvurusuna hibe desteği alabiliyor. Ön teklifler üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu kısa listeye kalan başvuru sahiplerinden Hibe Başvuru Formu B Bölümünü yine İngilizce doldurarak mantıksal çerçeve ve bütçeleri ile birlikte başvurularını tamamlaması isteniyor.

SON BAŞVURU TARİHİ NEDİR?

Ön tekliften oluşan ilk başvuruların 18 Ağustos 2017 saat 17.00’ye kadar Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne elden veya posta yoluyla ulaştırılması gerekiyor.

BAŞVURU SÜRECİNE İLİŞKİN NE TÜR DESTEKLER BULUNUYOR?

Bakanlık açıklamasına göre, başvuru sürecine ilişkin soruları olan STK’lar, 28 Temmuz 2017 tarihine kadar [email protected] adresine e-posta gönderebilecek. 

Bu adreste toplanan tüm soruların cevapları ise 7 Ağustos 2017 tarihinde www.cfcu.gov.tr sayfasında yayınlanacak. 


Kaynak: Prestijgazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber