Uğur Tunçdemir - Burhan Ergin / Wan Haber

Van Ticaret ve Sanayi Odasında bir araya gelen yöneticiler Ankara’da gerçekleştirilen bombalı saldırıyı kınadı. Ankara’da meydana gelen saldırıdan dolayı bugün yapılması planlanan açılış korteji ise iptal edildi.

 Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Van Vali Yardımcısı Atif Çiçekli konuşmasına Ankara’da gerçekleştirilen bombalı saldırıyı kınayarak başladı. Çiçekli şu ifadelere yer verdi: “Bu ve bundan önceki terör olaylarının hepsini en derin ve en acı hissiyatımla lanetliyorum. Buna paydaş olan, ortak olan ve buna destek olan tüm kurum, kuruluş ve kişileri lanetliyorum. Ne yazık ki sürekli bölgesel anlamda tatsız ve acı mevzular ile anılıyoruz. Bir an önce bölgemizin gerçek anlamda potansiyelini ortaya çıkarması için istiyor ve canlı gönülden bu terör olaylarının bitmesini yüce Allah’tan temenni ediyorum.”

ANKARA SALDIRISI NEDENİYLE BAZI ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ
 Toplantı da konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Ankara’da gerçekleşen bombalı saldırısından dolayı programlarını kısıtladıklarını söyledi. Takva, “Tabi aslında biz bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz festivalin bazı etkinliklerini iptal ettik. Daha keyifli bir program tasarlamıştık. Fakat dün yine Ankara’da meydana gelen patlama nedeniyle biz programımızı kısıtlamak gereğinde kaldık. Ama duygularımızı hepimizin heyecanı olumsuz etkileyen bir durumla karşı karşıyayız. O yüzden sabah yapmamız gereken keman dinletisi ve bir iki etkinliğimizi iptal ettik” dedi.

5-295.jpg

 Bugün yapılması planlanan açılış kortejinin de iptal edildiğini ifade eden Takva şu sözlere yer verdi: “Biz bu toplantıyı bile yapıp yapmama konusunda tereddütte kaldık. Ama hayat devam ediyor, hepimiz yaşadığımız kentlerin olağan yaşamını korumakla görevli insanlar olduğumuzu da farkındayız. O yüzden biz bu programımızı kısıtlı da olsa bu çerçevede sürdürme kararı aldık. Biliyorsunuz yarın bir kortej yürüyüşümüz olacaktı doğrusun isterseniz çok planlanan bir durumdu değildi. Hem bölgede yaşanan olaylar hem de Ankara’da meydana gelen hepimizi derinden sarsan yaralayan saldırı münasebetiyle yarınki kortej yürüyüşümüzü iptal etmeyi düşünüyoruz. Ama bütün program aynen devam edecek 20 gün boyunca. Bizde kortejin başlayacağı saatte kendi esnafımızı tüccarımızı ve özellikle il dışında gelen konuklarımızı hayatın olağan akışı içerisinde ziyaret edeceğiz.”

TAKVA’DAN DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
 Bu yıl 621 firmanın alışveriş günlerinde yer almak istediğini dile getiren Takva, “Öncelikle bu yıl 621 firmanın fiili olarak Shopping Fest, Van alışveriş günlerinde yer almak istediğine ilişkin geçen yıla oranla yüzde yüzlük bir artışı görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu demek ki geçen yıla göre yüzde yüze bir sahiplenme ayniyet duygusuyla bu şehrin markası şehrin malı olma yolunda hızla ilerliyor görüntüsü veriyor. Geçen yılda projemizi destekleyen bakanlığımıza, Van Valiliğine, Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’ne, Van Genç Girişimciler Kurulu’na ve tabi bu festivalin altın sponsorları olan Van AVM ve VEDAŞ’a teşekkür ediyorum. Bu yıl alışveriş festivalinin yüzde 80’lik desteğini oluşturmak suretiyle bizim bu faaliyeti daha etkin, geçen yıla oranla yüzde yüzlük bir performans artışı ile gerçekleştirmemize katkı sunuyorlar” şeklinde konuştu.

7-084.jpg

2014 verileri ile 2015 verileri arasından değişimi anlatan Takva şu sözlere yer verdi: “Geçen yıl ki alışveriş festivalinde elde ettiğimiz verileri vermek istiyorum. 2014 Mart ayında festival döneminde kredi kartı harcama tutarları 73 milyon 794 bin TL’lik bir rakama ulaşmışız. 2015 ise bu rakam 104 milyon 972 bin TL’lik bir harcama yapılmış. Aşağı yukarı geçen yılki festival bir önceki yıla oranla yüzde 42’lik sadece kredi kartları harcamasında bir artış gerçekleştirmiştir. Bu çok önemli bir rakam, kaldı ki hedef kitlemiz olan İran İslam Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik kartı kullanmadıklarını ve bütün alışverişlerini nakit olarak yaptıklarını varsaydığımızda bu rakamın belki yüzde 60’lık bir artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Sadece kredi kartı işlemlerini biz baz alarak bu verilere ulaşabiliyoruz. Nakit alışverişleri bu anlamda kayıt altına alma şansızım olmadı. Kredi kartı işlem 2014 Mart ayında festivalin olmadığı dönemde 766 bin 651 işlem gerçekleşmiş. Festival döneminde 1 milyon 8 bin kredi kartı işlemi gerçekleşmiş. Bu demek ki yüzde 32’lik bir kredi kartı işlemi adedinde artış olduğu görülüyor. Yine 2014 Mart ayında ilimizi ziyaret eden yabancı sayısı 77 bin 728, 2015 Mart döneminde festival döneminde ise 107 bin 486 kişilik bir yabancı turist sayısında bir artış söz konusu. Bu da yüzde 38’lik bir artışa tekabül ediyor.”

 Türkiye’nin hiçbir yerinde Van kadar festivale talep olmadığını vurgulayan Takva, “Tabi 2 yıkıcı deprem yaşadık. Şehrimizin yoğun bir yerel ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldı. Türkiye ekonomisinden ve dünyadaki gelişmelerden bağımsız olarak bizim spesifik yerelde yaşadığımız bir yerel ekonomik kriz vardı. Bu krize rağmen, Global yatırımın buradaki yatırım planlarını değiştirmemeleri bizim için değerli önemli. Tabi bu anlamda bizlerin bir şey yapmaları gerekiyordu. İstanbul’da ve Ankara’da da alışveriş günleri yapılıyor. İnanın Türkiye kamuoyunda Van’da yapıldığı kadar pek karşılık bulamıyor. Bu da demek ki Van çok konsept bir kenttir. Önceki dönemlerde söylüyorduk. İstanbul ve Ankara başkent değilken, Van başkentti. Önemli bir medeniyete başkentlik yapmış önemli bir merkezdir. Her zaman insanların kendilerine yaşam alanı olarak seçtiği bir merkez, tevafuk etikti İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye genelinde ulusal bağlamda yaptığımız 3’ncü kenttir. Van’da biz buna dokunabiliyoruz, geçen yıl dokunduk, bu yılda yaptığımız anketlerde insanların beklentilerinin ne kadar yüksek düzeyde olduğunu görmüş olduk. O yüzden doğru projelerle doğru zamanlarda hepimizin şehrimizin olağan hayatını sürdürebilir kılacak çalışmamız içerisinde olmazı gerektiği inancıyla herkese çok teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

 Toplantıda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre şunları kaydetti: “Büyükşehir Belediyesi olarak gerek zabıta ekipleri gerek sağlık hizmetleri ve gerekse de diğer altyapı hizmetleri konusunda gereklin hazırlıklarımızı bir planlama çerçevesinde yaptık. Özellikle yurtdışından festivalle gelecek olanlar için her türlü kolaylığı sağlamak için çalışacağız.”

 Toplantıda konuşan Salmas Kaymakamı Mesut Hacıalilu ise Ankara’da gerçekleşen bombalı terör olayından dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti.

 Gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Bensel, ildeki kurum kuruluş temsilcileri ve Van TSO davetlisi İran’ın Salmas Kaymakamı Mesut Hacıalilu katıldı.

Editör: Wan Haber