Günümüzde resmi birçok farklı işlemin elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilmesi işveren ve çalışanlar açısından büyük bir avantaj sağlamıştır. Herhangi bir kişinin işe başladığı tarihten itibaren işe giriş bildirgesinin de hemen bu tip uygulamalar üzerinden yapılması olası aksaklıkların büyük ölçüde önüne geçmektedir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

Resmi olarak faaliyetlerine devam eden işvereneler, işyerlerinde çalıştıracakları kişileri işe aldıklarında bu kişiler için zorunlu olarak sigorta yaptırmaları ve Sosyal Güvenlik Kurumuna çalışan ve işe başlama bilgilerini vermek zorundadır. İşe giriş bildirgesi işlemlerinin yapılmasının ardından ayrıca her ay çalışanlar için düzenli olarak prim ödemesinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde işverenler için cezai sorumluluk ortaya çıkmaktadır.

İşe giriş bildirgesi bu tanımlama doğrultusunda işveren tarafından işe alınana kişilerin işe başladıkları tarihleri ve sigortalılık için gerekli bilgileri taşıyan belgedir. İşveren tarafından elektronik ortam üzerinden söz konusu işlemlerin yapılması mümkündür. İşe giriş bildirgesi formu elektronik ortam üzerinden dakikalar içinde doldurularak işlemlerin tamamlanması mümkündür.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

SGK işe giriş bildirgesi ile işlem yapmak için işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinden Sigortalı Tescil sayfası üzerinden işlem yapması veya e – devlet üzerinden SGK İşe Giriş/İşten Ayrılış Bildirgeleri sayfaları üzerinden işlem yapmaları mümkündür. T.C. kimlik numarası ve e – devlet şifresi ile vatandaşların söz konusu platformlar üzerinden işe giriş bildirgesi hakkında tüm işlemlerini yapması mümkündür.

İşe giriş bildirgesi işlemleri için işverenlerden istenen bilgiler:

Kullanıcı adı, Sistem şifresi, İşyeri şifresi, Güvenlik kodu.

Olarak belirlenmiştir. İsteyenler bu bilgilerin yanı sıra doğurgudan e – devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilir. SGK işe giriş bildirgesi güncelleme işlemleri için işverenlerin yine aynı sistemi kullanmaları mümkündür.

Çalışanlar e – devlet üzerinden SGK tescil sorgulama vb. işlemleri yaparak işe giriş bildirgelerinin verilip verilmediğini öğrenmeleri mümkündür. İşe başladığınız tarihten itibaren işe giriş bildirimlerinizin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olmasına dikkat ediniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

Sosyal Güvenlik Kurumuna yeni işe başlayanların işe giriş bildirimleri için işe başlama tarihinde bildirim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ancak çeşitli istisnalar bu sürenin geçirilmesine neden olabilir. SGK işe giriş işten çıkış bildirgesi kişinin çalışma hayatına başladığı tarihten itibaren verilir. Kanuni süreler dışında işe giriş bildirgesini kendi rızanız ile vermeniz halinde her çalışan için asgari ücret oranında para cezası uygulanır.

İşe giriş bildirgesi kanuni süreler geçirilmiş ve bu işlem yapılmadığı Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri tarafından tespit edilmişse asgari ücretin iki katı bir idari para cezası uygulanmaktadır. Bu nedenle kanuni süreler için işverenler tarafından işe giriş bildirge işlemlerinin yapılması gerekir.

Sigortalı olarak işe alacağınız kişilerin işe giriş bildirim işlemlerini en geç 1 gün öncesine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeniz gerekmektedir. Ancak çeşitli istisnalar bulunmaktadır. Örneğin; resmi tatillerde işe başlayan kişilerin bildirim işlemleri takip eden ilk iş gününde yapılır. Bunun yanı sıra ilk defa tescil edilen bir işyeri için çalışanlar, işyerinin tescil tarihini takiben 1 aylık süre zarfında bildirim işlemlerinin yapılması mümkündür.

kaynak:alfahaberajansı

Editör: Wan Haber