Son dö­nem­de peş pe­şe ge­len zamlardan şeker de na­si­bi­ni aldı. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker), şekere yüzde 25 zam yaptı. Zam sonrası kristal şekerin KDV dahil kilogram fiyatı 5 TL 30 kuruş olurken, 50 kilogramlık çuval fiyatı 265 TL’yi geçti. Konuyla ilgili Wan Haber’e konuşan toptan satış yapan Sadık Saçıntı, fiyatlarda bir belirsizliğin olduğunu belirtti. Üretimdeki sıkıntılara da değinen Saçıntı, “Fiyatlarda bir belirsizlik var. İşlerimiz durgun. Türkiye’de üretimdeki sıkıntılar bugün bütün her tarafı kuşatmış durumda. Bu yüzden dar gelirli insanlar çok etkileniyor. Son 10 yıldır böyle sıkıntılı bir dönem görmedim. Pandemi, kuraklık ve ekonomik kriz bir araya gelince böyle oldu” dedi. 

 ‘Kuraklıktan dolayı’

Saçıntı, şekere gelen zammın kuraklıktan da kaynaklandığını ifade ederek, “Benim tahminlerime göre, şekere bu yıl kuraklıktan dolayı bu kadar zam yapıldı. Şeker pancarı üretimi olmadığı için şekere zam geldi diye düşünüyorum” diye konuştu. 

‘Atlatmak zor olacak’

İşsizliğe de değinen Saçıntı, “İnsanlar gelip şeker fiyatlarını sorduğunda ve biz de cevapladığımızda fiyatların çok yükseldiğini söylüyorlar. İşsizliğin getirdiği zor bir durum var. İşsizlik olmasa bu tür şeyler atlatılır ama iş olmadığı sürece bu günleri atlatmak zor olacak” ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili konuştuğumuz Van’daki şeker fabrikaları görüş vermek istemediklerini belirttiler.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber