Bir zamanlar Van’da yaklaşık 60 kilimci vardı, şimdiyse 5 kilimci kaldı. Van’da 2010 yılına kadar 100’den fazla evde dokuma yapılırken, şu anda bir ev bile kalmadı. Van’da bir özel firma, bazı belediyeler ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin dışında halı kilim dokuma atölyesi kalmadı. Yerli ve yabancı turist sayısı azalınca kilimciler de zor günler geçiriyor…

Vanlı kilimciler hayli dertli. Müzenin Van Kalesi yanına taşınacak olması nedeniyle merkezdeki müze de canlılığını yitirdi. Hal böyle olunca müze sokağındaki kilimciler bir bir kapatmak zorunda kaldı. Van’da bir zamanlar 60 kilimci varken bu sayı şimdilerde 5’e düştü.


Turist yok iş de yok
Yılların kilimcisi Nevzat Tüfenkçi, turist yokluğundan şikayet ediyor. Tüfenkçi, “Önceki yıllarda Van’a gelen turistler sayesinde iş yapardık. Van’a gelen yerli ve yabancı turist sayısı azaldı, bu nedenle şimdilerde hiç iş yok. Tek tük yerli turist geliyor ama o da tatmin etmiyor. Huzur olmadığı için işlerimiz de yok. Sadece biz değil bütün esnafın da işleri durgundur. İranlı turistler kilim almıyor, özellikle giyim sektörüne yöneliyor. İnşallah durumumuz iyi olur.” dedi.

20 yılın en kötü dönemi
“20 yıllık meslek hayatımız boyunca en kötü dönemini yaşıyoruz” diyen kilimci Hamza Acar, vahim durumda olduklarını söyledi. Acar, “Ufak tefek bir iki parça satışı dışında aylardır siftah yapmadık desek yeridir. Ülkenin gidişatı ve olaylar nedeniyle, Van’da iç ve dış turizm neredeyse kalmadı. Van’a gelen yabancı turist gruplarının yüzde 90’dan fazlası iptal edildi.  Van için turizm artık sıfır noktasında. Önümüzü görmeden bekliyoruz. İranlı turistler bizi etkilemiyor.” dedi.

Fiyatlar 10 bin TL’ye kadar çıkıyor
Dokuma halı ve kilim fiyatları ebatına göre 50 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Yöresel kilimler ise 300-800 TL arasında satılıyor. Van, Hakkari, Malatya gibi illerin yanı sıra İran ve Türkmenistan’dan gelen halı ve kilimler Van’da satılıyor. VanEkonomist

Editör: Wan Haber