Dünyanın en kaliteli zeytinyağının üretildiği Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde zeytin hasadı devam ederken, üreticiler fiyatın düşük olmasından yakındı.
Resmi rakamlara göre 150 bin dekar alanda 3 milyon zeytin ağacının bulunduğu ve dünyanın en kaliteli zeytinyağının üretildiği Saruhanlı'da 2012 yılı zeytin hasat sezonu devam ediyor. İlçede zeytin üretimi yapılan köy ve beldeleri ziyaret eden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bu yıl zeytinde hüsran sezonu yaşandığını belirterek, "Hem verimde hem de ürünün fiyatında büyük düşüş var" dedi.
Zeytinde bu yıl "yok yılı" yaşandığını, kuraklığın da buna eklenmesiyle rekoltede yüzde 50'nin üzerinde kayıp oluştuğunu ifade eden Okur, bu olumsuzluklara fiyat düşüklüğünün de ilave olmasıyla üreticinin tadının kaçtığını söyledi. Zeytin fiyatlarının istenen düzeyde olmadığını belirten Okur, bu nedenle üreticilere "at kuyuya sat iyiye" sloganıyla geçen sezon başlattıkları kampanyayı bu yıl da sürdürerek üreticilerin ürünleri satmayıp salamura kuyularında bekletmelerini önerdiklerini söyledi. Okur, şöyle devam etti:
"Zeytinin piyasada belirli bir fiyatı yok. Fiyat 5 yıldır aynı rakamlarda seyrediyor. Fiyat, verime, hava şartlarına ve başka etkenlere bağlı olarak her yıl yükselip düşebiliyor. Ancak girdi maliyetleri her yıl artıyor. Biz de fiyatın tırmanışa geçmesi için üreticiye ürünlerini satmamalarını tavsiye ediyoruz. Üreticilerimizde hasat ettikleri ürünleri hemen satma yoluna gitmeyip, içinde su ve belli oranda tuz bulunan, devridaim motoruyla aralıklı olarak suyu havalandırılan beton salamura kuyularında bekletmelerini öneriyoruz."
Okur, söz konusu kampanyaların uygulanmasıyla zeytin fiyatında bir hareketlilik yaşanmasının muhtemel olacağını söyledi.
(CC-E)

08.12.2012 12:16:38 TSI

Editör: Wan Haber