Sabancı Holding’in konsolide net karı 2014’ün ilk üç ayında 403 milyon lira oldu.

Aynı dönemde Sabancı Holding’in banka dışı konsolide faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış ile 206 milyon TL olarak gerçekleşti. Sabancı Holding’in toplam varlıkları 31 Mart 2014 itibari ile 212 milyar TL’ye yaklaştı. Toplam konsolide sermayesi ise 17 milyar TL’yi geçti.

2014 yılının ilk üç aylık sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada görüşlerini şöyle dile getirdi: “İlk çeyrek sonunda Akbank’ın aktifleri 200 milyar TL’nin üzerine çıkarken, bankanın nakdi ve gayrinakdi kredileri yaklaşık 150 milyar TL’ye yükselmiştir.

REEL SEKTÖRE 77 MİLYAR FİNANSMAN DESTEĞİ

Reel sektöre sağladığımız finansman desteği 77 milyar TL’yi geçmiştir. Enerjisa, üretim portföyünde 186 megawatt kurulu güce sahip Kavşakbendi Hidroelektrik Santrali’ni devreye aldı ve 237 megawatt kurulu güce sahip Arkun Hidroelektrik Santrali’nin inşaatını tamamladı.

Böylece son 12 ayda sekiz hidroelektrik santralinin inşaatı tamamlanmış oldu. 2014 yılı sonunda Enerjisa’nın toplam kurulu gücü 3000 megawatta yaklaşacak. Dağıtımda yüzde 20 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan Enerjisa, yeni dağıtım bölgelerinde operasyonel verimliliğe ve karlılığa odaklanmakta ve hizmet kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürmektedir”.

Carrefoursa’da Sabancı Holding’in kontrolü devralmasından bu yana geçen sürede önemli gelişme kaydedildiğini belirten Kurtul, “Şirketin satışları 2014’ün ilk üç ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artmış ve şirket geçen dört seneden sonra ilk kez kara geçerek 2014’ün ilk çeyreğinde 3,7 milyon TL net kar elde etmiştir. Şirketin 2014 yılının ilk üç ayında aynı mağazalardaki satış büyümesi çift basamaklı seviyelerde gerçekleşmiştir. Diğer yandan Carrefoursa, lansmanlarını gerçekleştirdiği Mini ve Gurme mağaza formatları ile hem müşterilerine daha yakınlaşmış hem de daha üst ve özellikli bir sunum ile hizmet sunmaya başlamıştır ”dedi.

Kurtul açıklamasında sigorta sektöründeki faaliyetlerine de değinerek “Aksigorta yılın ilk üç ayında hem prim üretiminde hem de karlılıkta önemli başarı elde etmiş ve prim üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16, net karını ise yüzde 78 artırmıştır.

Bireysel Emeklilik sektörünün lider şirketlerinden Avivasa, net katkı payını 2014’ün ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22, fon büyüklüğünü ise yüzde 25 artırmıştır. Bankassürans alanında Avivasa-Akbank işbirliği başarılı sonuçlar vermektedir. Yılın ilk üç ayında Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olan her 10 kişiden biri Akbank aracılığı ile sisteme katılmıştır" açıklamasında bulundu.

YÜZDE 20 PAY AMERİKA’NIN

Kurtul çimento sektöründeki faaliyetlerine ilişkin olarak ise, “Çimento şirketlerimiz Akçansa ve Çimsa artan yurtiçi taleple birlikte yüksek performans sergilediler. Çimento şirketlerimiz, 2014 yılının ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre kombine satışlarını yüzde 30 artırırken, aynı dönemde kombine net karlarını 86 milyon TL’ye çıkardılar” dedi. Kurtul sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de 2013 Aralık ayından bu yana artan döviz kurları ihracat yapan firmalarımız için olumlu olmuştur, dış piyasalarda rekabet avantajımız artmıştır. Brisa, ihracat artışı ve etkin fiyat yönetimiyle yılın ilk üç ayında net karını yüzde 92 artırarak 50 milyon TL seviyesine yükseltmiştir.

Kordsa Global, etkin maliyet kontrolü ve kurdaki yükselişin olumlu etkisi ile yılın ilk üç ayında net karını 31 milyon TL seviyesine çıkarmıştır. Yünsa, yılın ilk üç ayında A segmentine olan satış miktarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artırmıştır. Yünsa’nın net karı geçen yıl aynı dönem 2,5 milyon TL iken bu sene 6,4 milyon TL’ye yükselmiştir.

Temsa Otobüs, Avrupa yoğun ihracat yelpazesine Kuzey Amerika pazarlarını da ekleyerek genişletmiştir. İhracatının yüzde 90’ını Batı Avrupa ve Amerika’ya gerçekleştiren Temsa Otobüs’ün 5 sene önce toplam cirosu içerisinde yer almayan Amerika, bugün yüzde 20 pay almaktadır. Temsa Otobüs 2014 yılı içinde toplam 120 milyon dolar ihracat yapmayı hedeflemektedir. Yurtiçinde ise yeni ürünler, bayi yapılanması ve maliyet liderliğiyle performansını yükselten Temsa Otobüs senenin ilk çeyreğinde satışlarını geçen seneye göre yüzde 69 artırmıştır.

Ayrıca, piyasadaki büyüme fırsatlarını değerlendirmek amacıyla Temsa İş Makineleri’nde Japonya merkezli Marubeni ile ortaklık kurulmuştur. Sanayi şirketlerimiz başarılı pazarlama faaliyetleri, operasyonel verimlilik, yüksek kur, düşük hammadde fiyatları ve gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın etkisiyle kombine net karlarını geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 144 artırmışlardır. Çalışanlarımıza, müşterilerimize ve hissedarlarımıza elde ettiğimiz sonuçlara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum”.

Editör: Wan Haber