Söz konusu bu dönemler karşılaştırıldığında Rusya federasyonu’na yaş meyve sebze ihracatı değer bakımından yüzde 25.7 miktar bakımından da % 26 oranında artış gösterdiği gözlemlendi. Bu dönem içerisinde mandalin, domates ve limon Rusya’ya en fazla ihraç edilen ürünlerin başına çekmektedir. Rusya’nın yılın ilk beş ayında 83 bin 119 ton mandalina ihraç edilerek 50 milyon 790 bin 424 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yılın aynı Döneminde ise 60 bin 284 tonluk mandarin ihracatından 33 milyon 909 bin 137 dolar elde edilmişti. İhracata mandarini 50 milyon 545 bin 520 dolarla domates,  30 milyon 826 bin 218 dolarla limon izledi. 

Covid-19 Sürecine Rağmen İhracatta Yaşanan Artış Sevinirdi
Yaş sebze meyve ihracatçıları Birliği sektör kurulu başkan yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan yapmış olduğu (belirttiği) açıklamalarda “Her dönem yaş sebze meyve ürünleri ihracatının Lider pazarının Rusya olduğuna dikkat çekti. Gürdoğan “kovid-19 sürecine rağmen 2020 senesinin ilk 5 aylık dönemindeki ihracatımızda yaşanan artış bizleri sevindirdi. İlerleyen günlerde ihracat potansiyelimizin arttırılarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi. Covid-19 salgınıyla mücadelede piyasaların normale dönmesi, uygulanan tedbirlerin kaldırılmasıyla Rusya’dan talebin önemli ölçüde artacağını da dile getiren Gürdoğan şu an Mevsim meyvelerine olan talepte canlanma gözlemlendiğini ve gelecek aylarda talebin daha da üst noktalara ulaşacağını kaydetti.

Rusya ve İran Türkiye’nin Özellikle de doğalgaz aldığı iki önemli ülkedendir. Bu nedenle Rusya’dan doğalgaz aldıktan sonra bu ülkeye yaş sebze ve meyve ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Siyasi ve Diplomasi alanlarda meydana gelen sıkıntılar Bazen iki ülke arasındaki İthalat ve ihracat rakamlarını düşürse de yine de diplomasisinin bu olumsuz atmosferi dağıtmasının ardından ihracat daha da artış göstermektedir.

Editör: Wan Haber