Pekcan, yapılan yazılı açıklamada, ürün güvenliğinin en üst seviyede tutulduğunu söyledi ve yapılan denetim faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Piyasaya sunulmak için hazırlanan ürünlerin insan sağlığına, hayvan sağlığına, bitki yaşam ve sağlığına, doğa ve canlılar için tehdit içermemesine dair yapılan denetimlerin süratle devam ettiğini belirtti. Bununla birlikte piyasaya sürülmek için hazırlanan ürünlerin güvenlik koşullarına sahip olması gerekliliği de hatırlattı.

Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan, ürün güvenliği denetimlerinin dışalım esnasında yerli ve yabancı ürün ayrımı yapmaksızın yürütüldüğünü bildirdi. Bu durumun piyasaya sunulan ve piyasada yerini alan ürünlerde de geçerli olduğunu hatırlattı.

Ruhsar Pekcan’dan Tam 43.6 Milyon Lira Ceza

Ürünler Takip Mekanizmasıyla Takip Edilecek

Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan Mart ayında yayımlanan “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu”nu hayata geçirdiklerini belirtti. Böylece yurttaşlarımızı güvensiz ürünler ile muhatap edilmeyeceğini, gerekli önlemler hususunda yoğun mesai ve çaba sarf edildiğini söyledi. Adı geçen kanun ile güvenilir olmayan ürünlere esas sorumlusuna ulaşabilmek amacıyla “takip mekanizması” getirdiklerini söyleyen ticaret bakanı Ruhsar Pekcan, bu kanun ile ürünlerin tedarik zincirinin her safhasının takip edildiğini belirtti. Bu sayede ürün tedarik zincirinin üreticiden tüketiciye kadar geçen süreçte kayıtlı tutulacağını, böylece güvensiz ürün üreticisine çok daha az mesai harcanarak ulaşılacağını aktardı.

Güvenlik Denetimleri Bakanlıklar Tarafından Yapılıyor

Dış alım satım da ürün güvenliği denetimleri ile iç piyasadaki üst piyasa gözetimi ve denetiminin Ticaret Bakanlığı gözetiminde dokuz kamu kuruluşu tarafından aktif olarak yürütüldüğüne dikkati çeken Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan, konuşmasına şu sözlerle devam etti. “Bu kapsamda örneğin televizyon, saç kurutma makinesi gibi elektronik aletler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, çalışma hayatında kullanılan koruyucu maske gibi ekipmanlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının; tıbbi cihazlar, kozmetik ürünler Sağlık Bakanlığının; gıda ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığının; cep telefonları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun sorumluluk alanında yer alıyor. Oyuncak, hazır giyim, tekstil ve ayakkabı gibi tüketici ürünlerinin denetimi ise Ticaret Bakanlığınca yapılıyor.” Dedi.

Editör: Wan Haber