Dünyada her banka, birbirleriyle iletişim kurmak için bir iletişim ağı kullanmaktadır. Bu iletişim ağına, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ya da kısaca SWIFT denir. SWIFT, iki banka arasında her türlü bilgi akışının belirli standartlar çerçevesinde paylaşılmasıdır.

SWIFT aslında her türlü iletişimi kapsasa da insanlar tarafından genelde döviz havalesi olarak bilinir. Bir bankadaki hesabınızdan başka bir bankadaki hesaba USD, EUR, GBP gibi para birimlerinden para göndermek istiyorsanız, SWIFT yoluyla göndermeniz gerekir.

SWIFT döviz havalesinin dışında bir çok ticari işlem (ihracat/ithalat transferleri, gümrük işlemleri, bankalar arası döviz işlemleri, opsiyon işlemleri vs.) için de iletişim ağını oluşturur.

qnb-finansbank.jpg

SWIFT Sistemi Nasıl Çalışır?

SWIFT sistemi çeşitli kodların ve bu kodların karşılığına yazılması gereken bilgilerin yazılmasıyla olusan bir mesajın BIC (Bank Identifier Code/Banka Tanımlama Kodu) aracılığı ile ilgili bankaya iletilir, bu mesaj bankanın sistemine düşer, yetkili kişiler bu mesajı okuyabilir, dilerse çeşitli kodlar ile cevap da verebilir. Basit SWIFT'ler (döviz havalesi, küçük tutarlı komisyon ödemeleri vs.) kara para kontrolleri otomatik yapılarak direk işleme alınır.

Örnek vermek gerekirse, 32A kodu, işlemin para birimini, 30'lu kodlar işlem tutarını, 72 müşterinin eklemek istediği açıklamayı gösteren kodlardır.

qnb-finansbank.JPG

BIC ve SWIFT Kodu Nedir?

Çeşitli kodlar aracılığıyla oluşan mesajı göndermek istediğinizde sistem size bankanın 8 haneli SWIFT kodunu sorar. Bu kod belli bir mantık ile oluşturulan otomatik bir koddur.

Örneğin, QNB Finansbank A.Ş.'nin SWIFT kodu; FNNBTRIS'tir. FNNB bankanın adı, TR, kurulu olduğu ülkeyi, IS de İstanbul'u yani genel müdürlüğünün olduğu ili göstermektedir.

Mesela Ziraat Bankası'nın SWIFT kodu; TCZBTR2A'dır. TCZB bankanın adı, TR kurulu olduğu ülkeyi, 2A da Ankara'yı yani genel müdürlüğünün olduğu ile göstermektedir.

SWIFT sistemi, finans sistemlerinde en çok kullanılan iletişim yöntemidir. (Kaynak: WanHaber.com)

Editör: Wan Haber