Torba yasa sonrası SGK prim borçlarının tamamının taksitlendirilmesi için son tarihi vatandaşa duyurdu. Bağ-Kur sigortalısı olan esnaf ve çiftçilerin prim borçlarını da yapılandıran kanunla birlikte tüm faizler silinecek. SGK, prim borcu olanların 2 Şubat Pazartesi'ne kadar yapılandırmaları gerektiğini duyurdu. Ayrıca idari para cezası borcu bulunan işverenlerin, cezalarının yüzde 50 oranında silindiğini kalan tutarın ise yapılandırma kapsamına dahil edildiği açıklandı. 

İşverenlerin personeline ait prim borçlarını, Bağ-Kur sigortalısı olan esnaf ve çiftçilerin prim borçlarını, emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin destek primi ve SGK alacakları kapsamına giren prim borçlarını yapılandırmalarını kapsayan kanun sayesinde borçlara ait tüm faziler silinecek.

Torba yasa ile çıkan ve 6552 sayılı kanun niteliğini kazanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarının yapılandırılması için son gün 2 Şubat Pazartesi olarak vatandaşlara hatırlatıldı. İşverenlerin personeline ait prim borçlarını, Bağ-Kur sigortalısı olan esnaf ve çiftçilerin prim borçlarını, emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin destek primi ve SGK alacakları kapsamına giren prim borçlarını yapılandırmalarını kapsayan kanun sayesinde borçlara ait tüm faziler silinecek. 


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından prim borçlarının yapılandırılması amacıyla 1 Ekim 2014 tarihinde başlatılan uygulama 2 Şubat Pazartesi günü olarak belirlenmişti. 


İşverenlerin personeline ait prim borçlarını, Bağ-Kur sigortalısı olan esnaf ve çiftçilerin prim borçlarını, emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin destek primi ve SGK alacakları kapsamına giren prim borçlarını yapılandırdıği belirtilen SGK  prim borçlarının faizlerinin tamamen silinerek, TEFE ve ÜFE oranları ile gecikme zammının yeniden hesaplanacağı belirtildi. 


Ayrıca idari para cezası borcu bulunan işverenlerin, cezalarının yüzde 50 oranında silindiğini kalan tutarın ise yapılandırma kapsamına dahil edildiği açıklandı. 


İşverenler tarafından yapılan 27 bin 787 başvuru sonucunda 626 milyon 253 bin 532 TL’lik tutarın yapılandırıldığını aktaran Antalya SGK Müdürü Selim Erol, Bağ-Kur sigortalıları tarafından 34 bin 173 başvuru sonucunda 481 milyon 83 bin 250 TL’lik tutarın yapılandırıldığını söyledi. Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin borçlarını yapılandırmak amacıyla 2 bin 553 başvuru olduğunu, 15 milyon 364 bin 111 TL’lik borcun yapılandırıldığını belirten Selim Erol, prim borcu bulunan vatandaşların yaptıkları 3 bin 940 başvuru neticesinde 25 milyon 538 bin 227 TL’lik tutarın yapılandırıldığını açıkladı. 


Genel sağlık Sigortası için 30 Nisan tarihine kadar başvuru yapabileceklerini belirten Selim Erol, "Gelir testi sonucunda tahakkuk edecek olan prim tutarı GSS tescil tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Prim borcu, peşin tutarının ve ilk taksitin 1 Haziran tarihine kadar ödenmesi halinde de herhangi bir gecikme zammı tahsil edilmeyecektir" diyerek vatandaşlara ne gibi kolaylıklar sağlandığını açıkladı. 

Editör: Wan Haber