Geçtiğimiz haftayı 45 Dolar civarında kapatan petrolün varil fiyatı Yeni haftaya 32 dolar seviyelerinde başladı. Yaşanan bu ani düşüşün etkisini gösterdiği parametrelerden biri de dolar TL kuru olmaktadır. Peki petrol fiyatları neden düşüyor işte cevabı:

Petrol fiyatları Opec görüşmelerinde uyuşmazlıklar neticesinde düşmeye başladı. Suudi Arabistan’da yaşanan görüş ayrılıkları sonrasında Petrol üretiminin günlük 10 milyon varil üzerine çıkarılacağı kararı alındı. Halihazırda günlük kotaları sebebiyle 9.7 milyon varil petrol üreten Suudi Arabistan’ın tüketicilere vermiş olduğu iskontoyu da 2 dolardan 6 ile 10 dolar arasında arttıracağını dair haberler yer almaktadır. Yaşanan bütün bu gelişmeler sonrasında petrolün varil fiyatı haftayı sert bir düşüşle kapattı.

Petrol fiyatlarının düşmesi

Dolar TL kuru 19 Nisan 2020 tarihinde 6.90 3 civarlarında kapatırken bu durum Aslında petrol varil fiyatlarının minimize edilmesine yönelik Suudi Arabistan’ın almış olduğu kararlardaki tutumumun sonucuna yansıdı.

Opec Nedir, İşlevi Nedir?

Opel 1960 senesinde venezuella’nın teklif etmesi ile Irak’ın başkenti Bağdat’ta toplanan 12 ülke aracılığı ile kuruldu. Bu ülkeler dünya üzerinde bulunan Petrol rezervlerinin üçte ikisini, doğalgaz rezervlerinin de üçte birini elinde bulundurmaktadır. ilk olarak İsviçre’nin Cenevre kentinde oluşturulan organizasyonun yönetim merkezi 1965 senesinde Viyana’ya taşınmıştır. Petrol fiyatlarındaki ya da hareketliliği engellemek amacıyla kurulan organizasyon politik sahnedeki gücünü 1973 senesindeki petrol krizi gösterdi.

Bunun üzerine basılı ülkelerde enerji politikalarını gözden geçirip sahip oldukları kaynakları çeşitlendirmek suretiyle enerji güvenliğini sağlamaya yöneliktir Sibirya, Alaska, Kuzey Denizi ve Meksika körfezinde bulunan yerler ile dünya üretimindeki Payı %50 den 130’a düşürülmüş oldu.

Petrol fiyatlarının düşmesi

Petrol Savaşları

Suudi Arabistan Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında meydana gelen Petrol savaşlarının neticesinde 3 ülke kendi aralarında anlaşmış oldukları petrol ve fiyat istikrar politikalarını ellerinin tersiyle bir tarafa atıp petrol fiyatlarının neredeyse sudan ucuz bir şekilde ihracına karar vermişlerdir. Bu durum aslında diğer dünya ülkelerinin daha ucuz bir şekilde petrole sahip olmasını sağlamakla birlikte Opec gibi kurulmuş bir mekanizmanın bütün işlevlerini yok etmiş olduğun anlamına gelmektedir.

Editör: Wan Haber