Orman Genel Müdürlüğü İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, Bursa'nın İnegöl ilçesinde keresteciler, orman kooperatifleri yöneticileri ve orman köylülerinin temsilcileri ile bir araya geldi.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, İnegöl Orman İşletme Müdürü Bekir Karacabey'in de hazır bulunduğu toplantıda Ahşap Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) ve Epal Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, orman kooperatifleri yöneticileri ile orman köylüleri yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.
Toplantıda dikili ağaç ihalelerini alan firmaların temsilcileri her bölgede farklı işçilik fiyatları ile karşılaştıklarını belirterek bu konuda Orman Genel Müdürlüğü'nün standart fiyatlar belirlemesini talep ettiler. Orman içi yolların kış aylarında bakımlarının yapılmadığı, yolların dar olduğu da belirtildi. Keresteciler orman ihalelerine dileyen kurum ve kişilerin girmesinin doğru olmadığını, bu yüzden ihale fiyatlarının dünya standartlarının üzerine çıktığını söyledi. İhale fiyatlarına eklenen yüzde 18'lik KDV'ye ilaveten farklı adlar ile yüzde 9 tutarında ek vergiler daha alındığı, ithal ağaçlarda bu bedellerin alınmadığı belirtildi. KDV dışındaki verilerin yerli ağaçta da kaldırılması veya ithal ağaçlara da aynı oranda vergi konulması istendi.
Orman İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, ormanların daha verimli kullanılması ve ormanlardan yararlanan kesimlerin sıkıntılarının tespit edilerek çözüm bulunması için benzer toplantıları ülke genelinde yaptıklarını söyledi. Akyüz toplantılarda dile getirilen sorunları not aldıklarını ve çözümümü için ilgili mercilerle görüştüklerini sözlerine ekledi.
(MŞ)

01.02.2013 16:46:01 TSI

Editör: Wan Haber