Hızla gelişen teknolojinin yarattığı büyük etkilerle daha farklı bir kulvarda büyümeye ve gelişmeye devam eden dünya ekonomisi, daha önce hiç olmadığı kadar entegre ve uyumlu bir hale gelerek büyük bir dünya ekonomisi haline dönüşme konusunda hızlı adımlarla ilerlemeye başladı. Özellikle iletişim teknolojilerinde yaşanmakta olan olağanüstü gelişmeler sonucunda, birbiriyle hızlı ve anlık iletişim kurabilen dünyanın tüm toplumları ve dolayısıyla ekonomileri, birbirlerine üst düzeyde bağımlı bir sistemde çalışmaya da başlamış durumda.

Gelişen ve bu şekliyle değişen dünya ekonomisine aynı hızla uyum sağlayan ve uluslar arası bağlantıları her geçen gün daha da artan Türkiye Cumhuriyeti, bu değişikliklere bağlı olarak Sosyal güvenlik sistemi üzerinde günün şartlarına daha uyumlu hizmet sunulabilmesi amacıyla bir yeniden yapılanma süreci başlatmak zorunda kalmıştır.

Sosyal güvenlik sistemimiz 2006 yılında başlayan yeniden yapılanma süreci içerisinde öncelikle tüm kurumların tek bir kurum çatısı altında birleştirilmesi ve buna bağlı olarak gereken değişikliklerin yapılmasını içeren sürecin başlamasıyla birlikte, devamında Genel Sağlık Sigortası adıyla 2012 yılında başlatılan uygulamayla, kurumların dışında kalan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da sağlık sigortası kapsamına alınmasını öngörmüştür.

GSS kısa adıyla bilinen ve 2012 yılında başlayan yeni bir sağlık sigortası sistemi olan Genel Sağlık Sigortası, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili olarak köklü değişikliklerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Kurumlara bağlı olmayan, çalışmayan, ev hanımı olan ve benzeri durumdaki herkesin prim ödemesi koşuluyla yararlanabildiği Genel Sağlık Sigortası, herkesin yaptırması kanunen zorunluluk olan gelir tespit sistemi ile ödenecek primin belirlendiği bir sağlık sigortası.

Sağlık sigortasının kapsamının genişletilerek, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsaması düşüncesiyle başlatılan uygulama, henüz bir uygulama olması ve pratikte karşılaştığı pek çok sorunla vatandaşlarımız arasında henüz tam b,ilinmeyen ve oldukça merak edilen bir konu durumunda. Genel Sağlık Sigortası kapsamında ki tüm Türk vatandaşları gelir tespiti yaptırmak zorunda lığından henüz haberdar olmadığı için, ve gelir tespiti yaptırmadıkları için cezai işleme tabii tutulduklarından günümüzde pek çok vatandaşımız Genel Sağlık Sigortası kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu durumdadır.

GSS sorgulama yoluyla öğrenilebilen borçlar ve kişilerin ödemesi gereken prim miktarları, E-devlet platformu üzerinden birkaç dakika içerisinde online olarak sorgulanabilmesi ve gerekli ödemelerin kredi kartı yoluyla bir veya birkaç parçaya bölerek ödemesi gibi kolaylıklar sunan bir sistem olması sebebiyle verimli ve hızlı bir hizmet olarak faaliyet göstermektedir.

E-devlet platformu online olarak tüm kamu kurumlarının kurumsal hizmetleri vatandaşların hizmetine sunabilmesi amacıyla oluşturulmuş ve hızlı bir gelişim göstermiş bir platform. Sosyal Güvenlik Kurumu E-Devlet üzerindeki web sitesi aracılığıyla kurumsal birçok işlemin online olarak çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan kurumlardan bir tanesi durumunda. E-Devlet ve online hizmet alt yapısına uyumlu hale getirilen kurumlar arasında en hızlı geçişi sağlayan kurumlardan biri olan SGK, GSS borç sorgulama ve ödeme gibi işlemlerin rahatlıkla E-Devlet platformu üzerinden yapılabilmesini sağlıyor.

Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik sistemimizde yaşanan tüm değişikliklerle ilgili olarak kılavuzunuz olacak şekilde hazırlanmış olan web sitemiz üzerinde, sosyal güvenlik sistemimiz ve online olarak yapılabilen tüm işlemlerle ilgili olarak ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Genel Sağlık Sistemi ile ilgili online olarak E-Devlet ve internet üzerinden yapılabilen tüm işlemleri ayrıntılarıyla inceleyen konu başlıklarımızda bu işlemlerin nasıl yapılacağı ve bu işlemler yapılırken nelerin gerektiği gibi konularda çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Konu hakkında hazırlanmış en geniş veriye sahip kılavuz siteniz olan platformumuz üzerinde merak ettiğiniz tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

 

 

Editör: Wan Haber