SGK ölüm aylığı şartları şunlardır: En az 5 yıl boyunca sigorta primlerinin ödenmiş olması ve toplamda 900 gün malullük, yaşlılık veya ölüm sigortalarının bildirilmiş olması gereklidir. En az 1800 prim günü malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları SGK’ya bildirilmiş olanlar ölüm aylığına hak kazanmaktadır. Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış fakat bu hakkını kullanmak için gerekli işlemleri tamamlayamadan ölmüş olanlar ölüm aylığına hak kazanmış olmaktadır. Hali hazırda malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı alan fakat sigortalı bir işe girdiği için aylığı kesilenlerin ölmeleri durumunda; yakınları ölüm aylığı alabilmektedir.

Erkek Çocuklarına Ölüm Aylığı Bağlanabilmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Erkeklerin ölüm aylığı alabilmesi için gerekli koşullar şöyledir: Yükseköğretim kurumunda eğitim görenler için 25, ortaöğretim kurumunda eğitim görenler için 20 yaş, diğer eğitim kurumlarında eğitim görenler için ise 18 yaş üst sınır olarak kabul edilmektedir. Bu süreçte erkeklerin evlenmiş olup olmaması herhangi bir önem arz etmemektedir. Yabancı bir ülkenin mevzuatı kapsamında çalışıyor olanlar ölüm aylığı alamamaktadır. Sigortalı bir işte, gelir karşılığı çalışanlara ölüm aylığı bağlanmamaktadır.

Kız Çocuklarının Ölüm Aylığı Alabilmeleri İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Kızların ölüm aylığı alabilmeleri için şartlar aşağıda sıralanmıştır: Kız çocuklarının SGK ölüm aylığı alabilmeleri için yaş veya öğrenim şartı koyulmamıştır. Evli olmamaları gereklidir. Evlendikten sonra boşananlar, evliyken dul kalanlar ölüm aylığı alabilmektedirler. Ayrıca ölüm aylığı alırken evlenmiş olanlar, boşandıktan sonra tekrar ölüm aylığı almaya devam edebilmektedirler. Sigortalı bir işte çalışmıyor olmaları gereklidir. Yabancı bir ülkenin mevzuatı esas alınarak çalışan kız çocuklarına ölüm aylığı verilmemektedir.

Malul Çocukların Ölüm Aylığı Hangi Durumlarda Kesilmektedir?

Malul çocukların ölüm aylığı alabilmeleri için sağlamaları gereken esas şart, en az %60 oranında çalışma güçlerinde kayıp olmasıdır. Bu şartı sağlayanlara; eğitim durumlarına, medeni hallerine ve cinsiyetlerine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Ancak malul çocukların ölüm aylıklarının kesildiği bazı tarihler aşağıdadır:

Yabancı bir ülkenin mevzuatına göre çalışıyor gözükmeye başladıkları tarih itibari ile ölüm aylığı kesilmektedir. Sigortalı bir işe girdikleri ve bu işin karşılığında gelir elde ettikleri tarihte aylık kesilmektedir. Sağlık raporlarında belirtilen %60 oranında çalışma gücü kaybında azalma olması durumunda bunun tespit edildiği raporun çıkartıldığı tarih itibari ile aylık kesintiye uğramaktadır.

Ödenecek Olan SGK Ölüm Aylığının Oranları Ne Kadardır?

SGK ölüm aylığı oranları aşağıda belirtilmiştir: Dul eşler, ölen eşlerinin maaşlarının %50’sini ölüm aylığı olarak almaktadırlar. Hem sigortalı bir işte çalışmayan hem de çocuğu olmayan dul eşlere %75 oranında aylık bağlanmaktadır. Çalışan fakat çocuğu olmayan dul eşlere bağlanan ölüm aylığı oranı %50’dir. Dul eşin bir çocuğunun olması durumunda; dul eşe %60 ve çocuğa %30 oranında SGK ölüm aylığı bağlanmaktadır. İki çocuk sahibi dul eşlere %50, çocukların her birine ise %25 oranında aylık verilmektedir.

kaynak:alfahaberajansı

Editör: Wan Haber