Bir devletin sosyal devlet ilkesi gereğince çeşitli kategorilerde bulunan insanlara çeşitli yardımlar yaptığı bilinmektedir. Özellikle de Türkiye Cumhuriyeti devletinde ikamet eden vatandaşların çocuklarına hele ki okuyan çocuklarına devlet yardımı yapılması ile ilgili çeşitli çalışmaları vardır.

Özellikle de son zamanlarda arama motorlarında okuyan çocuğa devlet yardımı nasıl alınır? Gibi çeşitli sorular sorulmaktadır.

Gerek eğitim gereksinimlerini gidermek amacıyla gerekse de bu konu ile ilgili çeşitli çalışmalar yapan kişiler ya da kurumlar açısından faydalı olması için bizler de merak eden vatandaşlar açısından yardımcı olması için bu makaleyi hazırladık hepinize keyifli okumalar dileriz.

2020 senesi öğretim senesinin başlaması ile beraber devlet zor durumda bulunan çocuklara yardım elini uzatmaya devam etmektedir. Özellikle de maddi imkânsızlıklar içerisinde bulunan ailelerin çocuklarını okutmakta zorlandıkları bilinen bir durumdur. Çocuklara devlet desteği başvuruları “SED” ismi ile Aile Ve Sosyal İşler Bakanlığı aracılığı ile yürütülmekte olan ve memur maaşı katsayısına göre de belirlenen bir unsurdur.

Özellikle de ilk okulda eğitim gören öğrenciler başta olmak üzere, ortaöğretim ve yüksek okullarda ve eğitim hayatına devam eden ve çocuklar açısından bu yardım parasını almak isteyen aileler başvuruları nasıl yapılması ile ilgili çeşitli sorular sormaktadır.

Her sene Ocak ve Temmuz aylarında memur ve emekli maaşlarına 2 defa zam yapıldığı gibi aynı şekilde okuyan çocuklara yapılan destek ödemelerinden de çeşitli iyileştirme programları uygulanmaktadır.

Eğitim Gören Çocuğa Verilmekte Olan Devlet Desteğinde Artış Yaşandı

Başvuruların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili hususa geçiş yapmadan önce eğer ki aileler çocuklarını okumakta gerçekten zorluk çekiyorlarsa kendilerine bir müjdeli Haber verilmesinde fayda olacaktır. Özellikle de 2019-2020 öğretim dönemi açısından ilk ve ortaokul ile üniversitede eğitim gören çocuklar açısından verilen destek oranları memurlara gelen zam ile beraber artış göstermiş olduğu memura verilmekte olan zam sonrasında ise ailelere verilecek olan destek oranları ise tekrardan artış ile tekrar gündeme geldi.

Öğrenci Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Öncelikli olarak belirtilmesinde fayda vardır ki devlet desteklerinden faydalanan ailelerin bilmesi açısından işsiz olmaları ve hakikaten yardım almaya durumda olduğunu yetkili kurumlara İbraz etmek gerekir. Bu hallere ise genel itibariyle aşağıda maddeler halinde verilen durumlar örnek verilebilir.

  • Bakım tedbiri alınmış fakat yaşları artık geldiği için bakım evlerinden ayrılmış ve koruyucu aileleri yanında da ayrılıp iş bulamayan gençler başta olmak üzere
  •  Özellikle de korunmaya muhtaç durumda olan çocuklar ve çocuğu ile ilgili bakım tedbirleri verilmesi durumu gibi haller içerisinde olan çocuklara
  • Hele ki eğitim görmeleri halinde devlet kesinlikle destek vermektedir.

SED yani diğer ismi ile sosyal ve ekonomik desteği ismi altında verilmekte olan bu yardım olanakları çocuğun okul hayatına devam etmiş olduğu süre boyunca sağlanmaktadır. Fakat bir kere almaya hak kazandığı takdirde aile ekonomik gücünü toparlayacak ise eğer bu yardım paralarının ödemesi kesilmektedir.

Bu nedenle düzenli bir şekilde bakanlık oluşturmuş olduğu çeşitliliği kategoriler ile sağlamış olduğu yardım paralarını 6 ayda bir süre içerisinde herhangi bir gün gözetmeksizin tekrardan ziyaret etmektir ve maddi güçlerini teftiş etmektedir. Eğer ki çocukların ya da çocukların ailelerinin maddi durumlarında bu yardım paralarını almalarına mani olacak derecede bir artış olduğu tespit edilmiş ise kendilerine verilen bu yardım ya da destek paraları derhal kesilecektir.

SED Başvurularında İstenen Belgeler Nelerdir?

  • İŞKUR ya da meslek kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunduğuna dair bir belge olmalıdır.
  • Gerekli görüldüğü takdirde sağlık raporu lazım olacaktır.
  • Öğrencinin eğitim gördüğüne yani okuduğuna dair belgenin bu evraklar içerisinde olması gerekir.
  • Kimlik numarası beyanı açısından kimlik veya varsa eğer sürücü belgesinin kuruma ibraz edilmesi gerekir.

Yukarıda sayılan şartların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi neticesinde kişiler bulundukları il yada ilçelerdeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara sayılan evrakları ibraz ederler. İbraz işlemleri gerçekleştirdikten sonra kurum ya da kuruluş tarafından görevlendirilecek memurlar bireylerin ikamet etmiş oldukları alanları gezerek ya da mal varlıklarını araştırarak gerçekten de bu yardıma ihtiyaçları olduğunu kanıtladıkları zaman herhangi bir problem ortaya çıkmadan derhal bu yardım paralarının öğrencilere verilmesi kararlaştırılacaktır.

Okuyan çocuğa devlet yardımı adı altında sadece parasal destek değil aynı zamanda kitap giyimi Kırtasiye ya da barınma gibi yurt ve diğer olanakların çocuklara verilmesi şeklinde devletin çeşitli yardım araçları mevcuttur.

Makalenin başında da belirtildiği gibi okuyan çocuk ya da ailesi tarafından maddi durumları belgelendirildiği müddetçe parasal yardımdan faydalanmak mümkün olmaktadır.

Okuyan bir çocuğun eğitim desteklemelerinden faydalanması için yukarıda maddeler halinde tek tek sıralanmış bütün koşulları eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekir.

Editör: Wan Haber