Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Ekşioğlu, Türkiye'nin Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre artış göre yüzde 5,6 artışla 11 milyar 25 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydederek, "Artık Türkiye'nin ihracata her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. 2013 yılı ihracat hedefimizin ise 160 milyar dolar olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) binasında gerçekleştirilen Ocak ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, TİM Başkanı Mehmet Ekşioğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Jandarma Albay Okçin Akşit, daire müdürleri, işadamı ve sanayiciler ile birlikte davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son yıllarda Türkiye'nin her açıdan gelişip büyüdüğünü ve ihracatta çok büyük gelişmeler olduğunu dile getirdi. Dünyada kriz varken Türkiye'nin bundan etkilenmemesinin önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, üretim, istihdam ve ihracat olduğu zaman ekonominin ayağının yere sağlam basacağını söyleyerek, "Türkiye'de 3 grup insan var. Birisi sürekli üretiyor ama az tüketiyor. Birisi üretiyor, fazla tüketiyor. Bir de asalaklar var. Üretmiyorlar sadece tüketiyorlar. Hükümet olarak sanayici ve iş adamlarına her türlü desteği vereceğiz. Öncelikle bürokrasiyi azaltarak sizlerin önünü açacağız. Gerçekleştirilen milyara dolarlık ihracat rakamları gurur verici. 2013'te yeni hedeflerle bu bayrağı zirveye taşıyacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

EKONOMİDE BÜYÜK DEĞİŞİM VAR
Bakan Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Borçlar ödenirken yatırımlarda yapılıyor. Alt yapı olmadan hiçbir şey olmaz. Üretimin satışa dönüşmesi içi yol ve su gerekiyor. Sanayicilerin ihtiyacı olan su sorununu çözdük. Ekonomide büyük değişim var. Sadece Merkez Bankası'nın kasasını doldurmakla kalmadık. İç ve dış borcu ödedik. İhracatta önünüzü açmak için, odun dışı ürün dediğimiz, tıbbı aromatik bitkilere yoğun ilgi var. Alternatif tıp gelişiyor. 150 miyar dolarlık bir potansiyeli var. Bu ürünlerden biz 300 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Ama bu yeterli değil. Türkiye'de 4 mevsim yaşanıyor. İhtiyacınız olan her şeyi söyleyeceksiniz, biz sizlere bunlara yapacağız. Rakamları birlikte artıracağız. Bunun yanında ihracatın ithalatı karşılama oranı çok önemli. Türkiye'de bu oran yüzde 63. Ben bu yılın hedeflerinin geçen yılı aşacağına inanıyorum. Bizim daha büyük hedeflere ikna etmemiz gerekiyor. 500 milyar dolar ihracat rakamı ile bu bayrağı en yükseklere dikeceğimize inanıyorum."

"TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİNE ULAŞABİLMESİ İÇİN 5 ŞEYE İHTİYACIMIZ VAR"
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 2012 verileri değerlendirildiğinde, dünya ekonomileri açısından zor bir yıl olduğunu 2013 yılının ise daha olumlu sinyaller verdiğini kaydederek, dünya ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğunu dile getirdi. ABD, Çin ve diğer gelişmiş ülkelerin katkıları ile OECD toparlanmanın başladığını söyleyen Büyükekşi, "Bu yıl hem gelişmiş, hem de gelişen ülkelerde toparlanmanın 2012 yılı üzerinden olduğunu söyleyebiliriz, kısacası biz de ihracatçılar olarak dünyadaki büyüme ve dış ticaret artışından alacağımız payı arttırmak için çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz" dedi. 2013 yılı için 160 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini ve 2023 hedefinin 500 milyar dolar olduğunu söyleyen Büyükekşi, "Bu hedeflerimiz Türkiye'nin daha fazla üretmeye, üretirken istihdam etmeye ve daha fazla katma değer ürün ihracat etmeye, her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Artık Türkiye'nin ihracata her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Bunun yolu ise Ar-Ge'den inovasyondan, tasarımdan ve markalaşmadan geçiyor. Türkiye olarak kalkınmamız için dış pazarlarda rekabet edebilmemiz için ihracatımızın daha hızlı artması için Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için 5 şeye ihtiyacımız var. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar, inovasyon, üretimden yatırıma, pazarlamadan yönetime markalaşmadan, tasarıma dek yaşamın her alanında başarının tek anahtarıdır" diye konuştu.

AFYONKARAHİSAR 2012 YILINDA 314 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPAN 29'UNCU İL OLDU
Türkiye'nin Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre artış göre yüzde 5,6 artışla 11 milyar 25 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Büyükekşi, şunları söyledi:
"Ocak ayında ne fazla ihracat yapan sektörümüz 1 milyar 491 milyon dolar ile otomotiv sektörü oldu. İkinci sırayı 1 milyar 406 milyon dolar ihracatla hazır giyim sektörü, üçüncü sırayı ise 1 milyar 316 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü oldu. Ocak ayında ihracatın en fazla artıran sektör yüzde 199,8 ile zeytinyağı sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 49,2 artışla fındık, yüzde 45,8 artışla madencilik sektörü takip etti. İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, Ocak ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 29 artış ile Gaziantep oldu. Gaziantep'i yüzde 24 artışla Denizli, yüzde 16 artışla Hatay izledi. Bu illerin arkasında ise ihracatını yüzde 9 artıran Ankara ve Adana, yüzde 6 arttıran İstanbul, yüzde 3 arttıran Kocaeli ve İzmir, yüzde 2 arttıran Bursa geldi. Manisa'nını ihracatı yüzde 18 geriledi. Ocak ayında Afyonkarahisar'ın ihracatı ise yüzde 39 artış gösterdi. Afyonkarahisar 2012 yılında 314 milyon ihracat yapan 29'uncu il oldu. İlk binde 3 firma var. Afyonkarahisar'ın ihracatını 2023 yılında bir milyar dolara yükseltmeye çalışacağız".
Toplantının sonunda Afyonkarahisar ihracatında ilk 5 giren firma temsilcilerine, protokol üyeleri tarafından plaketleri takdim edildi, hatıra fotoğrafı çektirildi.
(GC-SK-E)

01.02.2013 13:19:05 TSI

Editör: Wan Haber