Çok uluslu otomotiv şirketi Nissan, Japonya merkezli bir otomotiv şirketidir. İspanya’nın Barselona şehrinde 3 bin işçisiyle çalışan Nissan fabrikası kapatma kararı verdi. Nissan bu kararını resmi olarak İspanya hükümetine ve sendikalarına iletti. İspanya bu karara ciddi tepki gösterdi.

İspanya’dan gelen açıklamalar tepkinin boyutunu gösterdi. Endüstri, Ticaret ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Barselona’da bulunan Nissan fabrikası stratejik bir öneme sahipti. Bu yüzden Barselona ve İspanya’dan ayrılmak Avrupa Birliğini de terk etmek manasına gelir. Avrupa’da ise 500 milyondan fazla nüfus bulunmaktadır ve bu anlamda adeta bir Pazar konumundadır.  Yani İspanya’ya yatırım yapmak, kapatma maliyeti olan 1 milyar eurodan daha fazla kar getirecektir.

Nissan Fabrikasını Kapatıyor Mu?

Barselona Hükümeti Karara Tepkili

Barselona Dışişleri bakanı Arancha Gnzalez Laya, Nissan fabrikasının kapanmaması için hükümet olarak ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi. Hatta gerekli destek ve yardım tekliflerini de ilettiklerini söyledi. Laya tepki olarak Nissan’ın Avrupa hükümetlerini hiçe sayarak Asya’daki faaliyetlerine yöneleceğini söylüyor. Bu durum karşısında İspanya’nın gerçekten tepkili olduğu belli oluyor.

Japonya’dan Nissan İçin Gelen Açıklama

Nissanın kapatma kararından sonra fabrikada çalışan işçiler işsiz kaldıklarını öğrenince hemen bir eylem planı yaptı. Bu eylem planına bağlı olarak Serbest Bölge girişi trafiğe kapatıldı. Japonya’dan gelen Nissan açıklamalarına göre Nissan fabrikasının kapatılma nedeni üretimin Renault fabrikalarına kaydırılmak istenmesi.

İspanya Ekonomik Krize Doğru Sürükleniyor

İspanya’dan gelen açıklamalara göre Nissan fabrikasında dolaylı yoldan 20 bin kadar işçi çalışıyor. Bu işçilerin işsiz kalması ciddi bir istihdam sorunu yaratacak. Zaten corona virüs sebebiyle İspanya ciddi bir ekonomik krize de girmişti. 2020 yılı sonrası içinse İspanya’nın ekonomisinde yüzde 13 oranında bir azalma olması öngörülüyor. Tüm bunlara ek olarak da işsizlik oranının ortalama yüzde 19 civarında çıkması bekleniyor. Tüm dünya ülkeleri de corona virüs sebebiyle bir ekonomik bunalım içinde ama İspanya bu anlamda büyük bir pay alacağa benziyor.

Editör: Wan Haber