Akbaşoğlu katıldığı programda; “EYT’li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde EYT’lilerle ilgili ne yapacağımızın müjdesini Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız” dedi.

Sıkıntının 2002 öncesi yasaya dayandığını belirten Akbaşoğlu, “EYT yapılanmasında olan değerli kardeşlerimiz; bu konuda bir yaklaşım sergileyerek daha önceki düzenlemelere göre kendilerine yaşın isabet ettiğini, daha fazla çalışarak emekli olabileceğini ifade ediyor ve ‘ben primimi doldurup şu yaşa geldikten sonra emekli olabileyim’ şeklinde yaklaşımlarını ortaya koyuyor. AK Parti olarak biz bir sıralama ilan ettik. Bu sıralama (ek zam, 3600 ek gösterge vb.) çerçevesinde tüm bu sorunların çözüme kavuşacağını belirtmek isteriz’’ ifadelerini kullandı.

8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı, Bağkur’lu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olma imkanına sahipti.

1999’dan sonra işe girecekler için erkeklerde emeklilik yaşı 43’ten 60’a, kadınlarda 38’den 58’e çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 yılları arasında işe girenlere ‘kademeli yaş’ şartı getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

Bakan Bilgin daha önceden açıklamıştı

Daha önce katıldığı bir programda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamasında; ‘’Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1. prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl sayısı, 3'cüsü yaş.

Üçüncü madde sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yıllarca konuşulan bir sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Diğer bir sorun sigorta sistemi prime dayalı sistem.

Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var. Bu oran 3 tür Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programımızda bunlar var.

Ama aşama aşama çözüyoruz. Bunun için zaman veremem. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel. Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak.

İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım’’ ifadelerine yer vermişti. 

Kamu Bülteni

Editör: Wan Haber