Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (MOSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Bulut, Bursalı firmaların 2013 yılında yüzde 20’lik bir artış ile 375 milyon 240 bin dolar ihracat yaptığını, bunun bir rekor olduğunu söyledi.

Türkiye’de ve dünyada 2013 yılının çok iç açıcı geçmediğini belirten MOSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Bulut, görünen olumsuz tabloya rağmen sektörün ihracatta önemli bir çıkış kaydettiğini söyledi. Geride bırakılan 2013 yılının komşu Avrupa ülkelerinde yaşanan krizlerin gölgesinde geçtiğini ve bu krizlerin Türkiye’yi de az da olsa etkilediğini dile getiren Bulut, “İhracatçılarımız başta olmak üzere,  televizyonlarda gördüğümüz görüntüler psikolojik olarak halkımızı da etkiledi. Bu da dolayısıyla hem ihracatçımızı hem de iç pazarı vurdu” şeklinde konuştu. 
Bu olumsuzlara rağmen sürekli yeni pazarlar arayışında olan sektörün Bursa’da 2013 yılında 375 milyon 240 bin dolar ihracat yaptığını ifade eden Tamer Bulut, “2012 yılında 313 milyon 766 bin dolar olan Bursa ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatımız 2013 yılında yaklaşık yüzde 20’lik bir artış göstererek 375 milyon 240 bin dolara yükseldi. Dış ülkelerde yaşanan krizi göz önüne alırsak bu rakam bir rekor. Aralık ayı ihracat rakamların da ise bir önceki yıl aralık ayında 32 milyon 859 bin dolar ihracat yapılırken. bu rakam 2013 yılı aynı dönemde yüzde 17’lik yükseliş ile 38 milyon 475 bin dolar oldu. Sektör Türkiye genelinde 2012 yılında 3 milyar 847 milyon 739 bin dolar olan ihracat 2013 yılında yüzde 15’lik bir artış ile 4 milyar 443 milyon 81 bin dolar ihracat yaptı. Bursa olarak sektörde ülke genelindeki artışın üzerinde bir artış oldu” diye konuştu.

Hükümetin gereksiz tüketici harcamalarını frenlemek için 1 Şubat 2014’ta uygulamaya koyacağı kredi kartına taksit sınırlaması ile ilgili değerlendirme yapan MODSİAD Başkan Yardımcısı Bulut, “Taslak hazırlanırken kredi kartıyla yapılan beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit süresinin en fazla 12 ay olarak uygulanması öngörülüyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre kredi kartıyla yapılan bütün harcamalarda taksit sayısı 9 ayı geçemeyecek denildi. Hem tüketici hem de sektörümüz açısından değerlendirirsek satıcı için bu iyi olacak. Taksit yapılıyor diye kredi kartı olayını bazen abartabiliyoruz. Mobilyacı için ise ne kadar çok taksit yapılırsa kasaya giren rakam o kadar eriyor. Bizim sektörümüz açısından bu uygulamayı olumsuz bulmuyorum” dedi.

Editör: Wan Haber