OECD Bölgesel Kalkınma Politikaları Komitesi tarafından hazırlanan 'Küresel Liman Şehirlerinin Rekabetçiliği: Mersin Örneği' raporuna göre Mersin Limanı, son 40 yıl içerisinde ortalama yüzde 5,8'lik istikrarlı bir büyüme oranı yakaladı. 17 bin kişilik iş gücü yaratan liman, yılda ortalama 600 milyon euro katma değer üretiyor.
Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) desteği ve koordinasyonunda yerel kurum-kuruluşların katkıları ile OECD Bölgesel Kalkınma Politikaları Komitesi tarafından hazırlanan 'Küresel Liman Şehirlerinin Rekabetçiliği: Mersin Örneği' raporuna ilişkin bulgular, Hilton SA Oteli'nde düzenlenen toplantı ile açıklandı. Toplantıya Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ile il protokol üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Güzeloğlu, söz konusu çalışmanın 2010 yılında başlatıldığını belirterek, "2010 yılından bu yana OECD'nin incelediği 5'nci liman Mersin Limanı'dır. Dünyanın en büyük limanları açısından bakıldığı zaman ilimiz limanının 5'nci sırada incelenmesi önemlidir. Bu sadece Mersin Limanı'na bağlı değerlendirmenin değil, uluslararası alanda Türkiye ekonomisinin küresel ölçekte öne çıkması ve son 10 yılda sürdürülebilir büyüme adına başarılı bir ülke olmanın sonucudur. Ülkemizin bir liman araştırmasına konu edilmesi ve Türkiye genelinde Mersin Limanı'nın değerlendirmeye konu edilmesi ayrı bir başarıdır" diye konuştu.

"BİR LİMANIN BÜYÜMESİ BİR KENTİN BÜYÜMESİ ANLAMINI TAŞIMAKTADIR"
Gelişmenin yerel düşünülüp evrensel boyutla ilişkilendirilerek tüm bağlantıların bu doğrultuda planlanıp konu edilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Güzeloğlu, "Bir limanın büyümesi bir kentin büyümesi anlamını taşımaktadır. Bir kentin büyümesi de ülkenin gelişmesi demektir. Her ülkenin taşıyıcısı ve geliştiricisi kentleri vardır. Mersin de limanı ile birlikte ülkemizin taşıyıcı kentlerinin başında gelmektedir. Günümüzde Çin dünya genelinde ekonomik bir büyüklüğe ulaşmışsa, bunun nedeni liman özellikli bir gelişme anlayışını sürdürmesidir. Bu yolculukta ülkemiz, 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alma yolunda ilerlerken, ilimiz bu yürüyüşün zenginleştiricisi bir kentidir" şeklinde konuştu.
Mersin Limanı'nın dünyanın ticaret anlamında en büyük limanlarından birisi olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, "Ülkemiz 2023 hedeflemesinde 15 milyon konteyner TEU yük kapasitesine ulaşmayı öngördüğümüz limanımız, yeni yatırımlar ve altyapılar ile uluslararası deniz taşımacılığının yönlendiricisi limanları arasında en güçlü adaydır" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından raporda yer alan bulgular açıklandı. Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Mersin Limanı, Doğu Akdeniz'in gelişmekte olan en önemli çıkış kapılarından bir tanesidir. Liman, son 40 yıl içerisinde ortalama yüzde 5,8'lik istikrarlı bir büyüme oranı yakalamıştır. Türkiye'nin Ambarlı Limanı'ndan sonra en büyük ikinci konteyner limanı olan Mersin Limanı, 2007 yılındaki özelleştirmeden beri küresel ekonomik krize rağmen hacmini yüzde 6,5 artırmıştır. Mersin Limanı'nın içerisinde bulunduğu bölgeye çok önemli ekonomik etkileri bulunmaktadır. Liman yaklaşık olarak 17 bin kişilik iş gücü yaratırken, yılda ortalama 600 milyon euro katma değer üretmektedir. Liman faaliyetleri bölgenin ticaret ve imalat sanayi deseni ile bağlantılıdır. Özellikle gıda ürünleri, otomotiv, makine ve tekstil sektörü bu noktada öne çıkmaktadır. Ulusal 'ihracata dayalı büyüme stratejisi' çerçevesinde Mersin Limanı büyük bir öneme sahiptir. Buna karşın, ulusal politika çevresi ile liman gelişme politikaları arasında uyumlaştırma, negatif çevresel etkilerin sınırlandırılması ve limanın bölgesel fayda sağlama konusunda daha pro-aktif yer alması gibi konularda alınacak yol bulunmaktadır. Mersin Uluslararası Liman İdaresi'nin çevresel politikalar konusunda daha etkin ve şeffaf olması ile daha yeşil bir liman yaratma yaklaşımı, limanın rekabetçi üstünlüğü açısından önemlidir. Mersin Limanı'nın hali hazırda göreceli olarak daha az çeşitlilik arz eden denizyolu ve kıtalararası rota bağlantılarının zaman içerisinde artırılması ile demiryolu taşımacılığının serbestleştirilmesi ve özel sektörün bu alana olan ilgisinin yükseltilmesi, limanın geliştirilmesi ile birlikte düşünülmesi önerilen önemli politikalar olarak öne çıkmaktadır."
(KRY-CC-E)

20.02.2013 15:24:39 TSI

Editör: Wan Haber