Limited şirket ülkemizde en çok tercih edilen şirket türü olma özelliğine sahiptir. Limited şirket bir ya da daha çok sayıda gerçek ya da tüzel kişi tarafından, belirli bir ticari unvan altında, kanunen yasak olmayan her tür ekonomik amaç ve konu için kurulabilir. Esas sermayesi belirli olan limited şirkette ortakların sorumluluğu koymuş oldukları sermaye payları ile sınırlıdır. Diğer bir deyişle tüzel kişiliğe sahip bir ticaret ortaklığı olan limited şirket kurmak ile anonim şirket kurmak konusunda girişimciler bazı durumlarda ikilemde kalırlar. Bununla birlikte limited şirket anonim şirkete göre daha düşük ana sermayeyle ve tek bir kişi ile dahi kurulabildiğinden çok sık tercih edilen bir sermaye şirketi türü olduğu kolayca söylenebilir.

Limited Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?

Limited şirket kurmak ve anonim şirket kurmak bu sermaye şirketlerinin özellikleri, avantajları ve dezavantajları bakımından titizlikle düşünülerek verilmesi gereken bir karardır.


 

  • Limited şirketlerde ortaklar şirket borçlarından sorumlu tutulmazlar. Sorumlulukları taahhüt etmiş bulundukları esas sermaye paylarını ödemek ve şirket sözleşmesinde bulunan ek ödemeleri ve yan edim yükümlülüklerini gerçekleştirmektir.
  • Limited şirketin kurulabilmesi için en az 1 en çok 50 gerçek ya da tüzel kişi olmalıdır.
  • Limited şirket kurmak için en az 10.000 TL ana sermayeye gereksinim vardır.
  • Şirket ortaklarının koyacakları sermaye en az 25 TL ve katları şeklinde olmalıdır.
  • Limited şirketler kurumlar vergisi mükellefi olup verginin muhatabı şirketin tüzel kişiliğidir.
  • Sermayenin hisselere değil paylara bölündüğü limited şirketler tahvil ve hisse senedi çıkaramazlar.
  • Limited şirketler bankacılık ve sigortacılık dışında kanunen yasaklanmamış her tür faaliyette bulunmak için kurulabilmektedir.
  • Limited şirketlerde yalnızca yönetici olan ortaklar rekabet yasağına tabi bulunurlar.
  • Limited şirketlerde ortaklıkların devri anonim şirketlere göre daha zor bir sürece tabi bulunurlar. Limited şirketlerde ortaklık devri için pay devri noter huzurunda gerçekleştirilmeli, ticaret sicilinde tescil ve Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilmelidir.
  • Limited şirketlerde ortaklar yönetici olabilir ya da dışarıdan yönetici atanması tercih edilebilir.
  • Limited şirketlerde ortak sayısı 20’den fazlaysa en az 1 en çok 5 denetçi bulundurulması gerekmektedir.
  • Limited şirketler kurumlar vergisi mükellefi olup kurumlar vergisi oranının 2021 yılı için %25, 2022 yılı için %23 olarak uygulanacağı bilinmektedir.

Limited Şirket Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

Limited şirket en az 10.000 TL sermaye ile kurulabildiği için maliyet açısından oldukça avantajlıdır. Limited şirket gelirleri sabit oranlı bir vergilendirmeye tabidir. Limited şirket kurmak için yalnızca 1 gerçek ya da tüzel kişi olması yeterlidir. Ortaklar fazla olduğu durumlarda limited şirket kurma maliyetleri bölüşülebilmektedir. Limited şirkette ortakların kişisel varlıkları korunabilmektedir. Limited şirket unvanı şahıs şirketlerine göre daha prestijli olarak kabul edilmektedir. Müşteriler ve tedarikçiler genellikle şahıs şirketlerine oranla limited şirketlere ve anonim şirketlere daha fazla güven duymaktadır. Limited şirketlerin zaman içinde ortak sayısını artırması ve büyümesi söz konusu olabilmektedir. Ayrıca anonim şirketlerden farklı olarak avukat bulundurma zorunlulukları yoktur.

Bunların yanı sıra limited şirketlerde ortak sayısı 50 ile sınırlı olup halka açılmaları ve tahvil çıkarmaları mümkün değildir. Limited şirketlerde ortakların kamu borçları karşısında sermaye payları oranında sorumluluğu vardır.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirket kurmak için gereken resmi prosedürler muhasebeci ya da mali müşavir ile birlikte yürütülmelidir. Şirketin unvanının ne olacağı, hangi tür faaliyetlerde bulunulacağı, ana sermayenin miktarı, şirket müdürlerinin kimler olacağı, ortakların sayısı ve hisse oranları gibi konular şirket açılış işlemlerine başlanmadan önce netleştirilmelidir.

Limited şirket kuruluş işlemleri MERSİS üzerinden gerekli evrakların ve dokümanların sağlanmasıyla birlikte muhasebeci ya da mali müşavir tarafından belirli prosedürlere göre takip edilir. Şirketin vergi kimlik numarası belirlenip şirket ana sözleşmesi kabul edildikten sonra şirket kurucuları Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde kuruluş için imzalarını atarlar. Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde yapılan işlemlerin ardından şirketin ana sözleşmesi, sicil tasdiknamesi ile şirket defterleri teslim alınabilir.

Limited şirketlerin yevmiye defteri, defterikebir, envanter defteri, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutma zorunluluğu vardır.

Limited Şirket Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Limited şirket kuruluş işlemlerinin en önemli aşamalarından biri şirket ana sözleşmesinin hazırlanması sürecidir. Bu sözleşme mali müşavirler tarafından hazırlanmakta olup;


 

  • Şirketin ticari unvanı ve adresi,
  • İşletme konusu,
  • Şirket müdürlerinin ad soyadları, unvanları ve vatandaşlık bilgileri,
  • Şirketin sermaye tutarı ve ortakların payları,
  • Şirketin ilan şekilleri gibi bilgileri içermelidir.

Bu bilgilerin hepsinin limited şirket sözleşmesinde bulunması zorunlu olup sözleşme hazırlandıktan sonra MERSİS sistemine girilir. Limited şirket açılış sürecinin hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi, kuruluş sonrasındaki süreçte vergi, SGK ve diğer konuların takibinin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için mali müşavir seçimi konusunda titizlikle davranılmalıdır.

Limited şirketlerde yazılı bir şekilde oluşturulan şekil şartı ile hisse devri yapılması mümkün olmakla birlikte bu işlem için noter tasdiki koşulu aranmaktadır. Ana sözleşme üzerinde herhangi bir hüküm bulunmadığı durumlarda devir işlemleri genel kurul onayına sunulup genel kurul onayının ardından hisse devir işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Editör: Wan Haber