Vanlı kuyumcular, City Van AVM’deki Kuyumcular Çarşısı’ndan yer almadı. Mülk sahibi kuyumcular yerini bırakmak istemeyince AVM’deki dükkanlar Van dışındaki kuyumculara satıldı. Vanlı kuyumcular yeni bir maliyetin altına girmek istemiyor. Kiracı kuyumcular mülk sahibi kuyumcuların yeni AVM’ye geçmeyeceğini düşünüyor. Van’da 67 kuyumcu bulunuyor.

Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’ndeki kuyumcular yerlerinden çıkmıyor. Kuyumcuların ve bankaların kapatmasının ardından Cumhuriyet Caddesi’nin ekonomik değeri kalmıyor. Akşamları saat 5-6’dan sonra kapalı kepenkler karşılıyor insanları. Cıvıl cıvıl olması gereken cadde adeta kapalı çarşıya dönüyor! Mülk sahibi kuyumcular caddeyi terk etmiyor. Mülk benim diyen kuyumcular, “Neden kiraya girelim ya da yeni bir yer satın alarak ayrı bir maliyetin altında kalalım” görüşünü savunuyor. Kuyumcuların verdiği bilgiye göre, Hakkari ve Yüksekova başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden kuyumcular City Van AVM’den dükkan aldı.

“Mülk sahipleri AVM’ye geçmez” 
“Bayağı bir durgunluk içerisindeyiz çünkü büyük bir işsizlik var. Alım gücü düştüğünden altına olan talep de azaldı. Fiyatlar yüksek olduğundan çok fazla alıcı bulamıyor” diyen Kuyumcu Ferhat Aslan, mülk sahiplerinin AVM’ye geçeceğine inanmıyor. Aslan, “Kuyumcular toplu bir yerde ve daha güvenli bir yere alınsa mantıklı olabilir. Kuyumcular City Van AVM’deki Kuyumcular Çarşısı’na girmesi iyi olurdu. Mülk sahipleri biraz zor geçerler oraya bu nedenle imkansız gibi görünüyor. Bütün kuyumcuların geçeceğini sanmıyorum. Cumhuriyet Caddesi’ndeki eski belediye binası girişine kuyumcular çarşısı yapılabilir” dedi. Ekonomideki çöküşten kaynaklı kuyumcuların da çok sorunları var. Fiyatlardaki düşüş ve yükseliş alım ve satımı olumsuz etkiliyor. Piyasalarda aşırı bir durgunluk var” diyen Kuyumcu Ayetullah Sadıksoy da, çoğunluğu kendi mülkiyeti olan kuyumcuların yeni yapılan AVM’ye taşınmayacağını düşünüyor.

Lokantacılar bizden daha zengin! 
“Son aşamalarımızı yaşıyoruz” diyen Kuyumcu Yasin Atılgan, mülk sahibi kuyumculardan ziyade kiracı kuyumcuların zorda olduğunu söyledi. Mülk sahibi kuyumcuların yeni AVM’ye gideceğine inanmayan Atılgan, kuyumcuların 9 ile 15 bin TL arasında kira ödediğine dikkat çekti. Atılgan, “Van’da gizlenmiş zenginler var. Herkes kuyumcuları zengin biliyor ama otelciler, lokantacılar veya bir giyim mağazası sahibi bizden daha zengin. 500 bin lirası olan kuyumcu dükkanı açar. Satılan her çeyrekten 1 TL kazanıyoruz. Kâr payı az olduğundan Türkiye’de en ucuz altın Van’da. Van’a altınlar Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Trabzon ve Gaziantep gibi illerden geliyor. Van’daki bir toptancı bilezik yapıyor.” dedi. (VanEkonomist)

Editör: Wan Haber