Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kültür Müdürlüğü'ne bağlı faaliyetlerini sürdüren Ekonomi Topluluğu'na üye öğrenciler tarafından "Kurumlar Türkiye Sermaye Piyasasını Anlatıyor" konulu seminer düzenlendi.
GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen seminere, Sermaye Piyasası Kurulu Uzman Evrim Hilal Erdamar, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) İnsan Kaynakları Eğitim Birimi Müdür Yardımcısı Taşkın Subaşı ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Eğitim ve Tanıtım Müdür Yardımcısı Tuğba Oğan konuşmacı olarak katıldı.
Para ve sermaye piyasaları arasındaki farkın temelde vade yapısı sebebiyle ortaya çıktığını belirten Sermaye Piyasası Kurulu Uzman Evrim Hilal Erdamar, "Bir şirket ister sermaye piyasalarından ister para piyasalarından finansman sağlayabilir. Yalnız para piyasalarından sağladığı finansman daha çok, bankalardan alınan kredilere ilişkindir. Sermaye piyasalarından sağlanan finansman ise borsalarda halka arz yoluyla edilen finansman olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kısa vadeli fon arz edenler ile talep edenlerin karşılaştığı piyasalar para piyasaları, uzun vadeli fon arz eden ve talep edenlerin karşılaştığı piyasalar ise sermaye piyasalarıdır" dedi.
Borsanın, menkul kıymetlerin işlem görmesi için ortam hazırladığını söyleyen İMKB İnsan Kaynakları Eğitim Birimi Müdür Yardımcısı Taşkın Subaşı, şunları kaydetti:
"Menkul kıymetler borçluluk, alacaklılık sağlayan ve ortaklılık sağlayan olmak üzere iki şekildedir. Borçluluk, alacaklılık sağlayan tahviller ya da bonolar. Devletin çıkardığına devlet tahvili, özel sektörünkine özel sektör tahvili, bono ise devletinki hazine bonosu, özel sektörünki ise finansman bonosu oluyor. Bonoyla tahvil vadeyle ilgilidir. Bono bir yıldan kısa vade oluyor, tahvil ise uzun vadeli. Tahviller üzerinde yazılı değerle satılıyorlar. Pay piyasalarında ise hisse senetleri işlem görülüyor."
Meslek kurallarını oluşturarak, haksız rekabeti önlediklerini belirten Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Eğitim ve Tanıtım Müdür Yardımcısı Tuğba Oğan, "Yapmış olduğumuz çalışmaları ülkemizdeki okuryazarlık düzeyinin artırılması ve bunları da eğitim tanıtım faaliyetleriyle yayılması ve halkımızın bilinçlenmesi amacıyla yapıyoruz. Bu kapsamda Gaziantep Üniversitesi'ndeyiz. 2001 yılında faaliyete geçtik. Öz düzenleyici bir meslek kuruluşuyuz. Tüm bankalar ve aracı kurumlar bize üye olmak zorunda. Üye olmadıkları takdirde herhangi bir faaliyette bulunamıyorlar. Toplam 143 üyemiz bulunuyor" diye konuştu.
(MAD-MEF-Y)

06.12.2012 17:02:39 TSI

Editör: Wan Haber