Kredi faiz oranlarının artması sonrasında bankalar kredi kampanya ve paketlerinde yeni uygulamalar sunuyorlar. Daha öncedeki zamanlarda bir kaç banka tarafından değerlendirme kriteri olarak kullanılan kredi puanına göre kredi faiz oranı uygulaması yapılmaktadır.

Kredi alacak kişilerin başvurusuna bakıldığında ilk bakılan durum kredi risk puanı.  Bankalar başvuru yapan kişilerin kredi risk puanına bakarak kredi başvurularını onaylama yapıyorlar, reddediyorlar yada duruma göre ek teminat talep ediyorlar. Son zamanlarda ise kredi notu düşük olan kişiler için bazı ek uygulamalar uygulanmaya başlamış oldu. 

 KREDİ NOTUNA GÖRE KREDİ FAİZ ORANI

Kişilerin bankalardan kredi çekebilmesi için belli bir kredi notunun üstünde olması gerekiyor. Eğer kişilerin kredi notları düşük ise kredi başvuruları bankalar tarafından kabul edilmez. Genel kriteri olarak bakıldığında bankaların uyguladığı ve değerlendirmeye aldığı sistem;

 0-699 En Riskli not – bankaların geneli kredi başvurularını kabul etmez. 

 700-1099 Orta Riskli not - birçok banka tarafından kredi kullanımı için onay vermez.

 1100-1499 Az Riskli - bankalar kendi taleplerine göre kredi kullanımı sunabilirler.

1500-1699 İyi dereceli not - kredi başvuruları genellikle hemen onaylanır.

 1700-1900 Çok İyi not - kredi başvuruları hemen onaylanır. 

 Bankaların yaptığı bu not sisteminde kredi notu 1700 ile 1900 arasında olan özellikle 1850 ve üzerinde kredi puanı olanlara bankalar daha uygun faiz oranları ile kredi sunuyor. Örneğin İNG Bank kredi puanı yüksek olanlara yüzde 1.44 ile kredi imkanı sunarken düşük kredi notu olanlara yüzde 2.49 ile kredi sunuyor. İngBank’ın sunduğu kredi faiz oranlarının aynısını QNB Finansbank, Fibabanka, TEB uygulamaktadır.

KREDİ  RİSK PUANINIZI NASIL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?

Kredi risk puanı bankaların mobil uygulama veya internet sayfaları üzerinden öğrenilebilir. Bazı bankalar ise ücret karşılığında kredi notuna yönelik bilgi verirken, birçok banka ise bir ücret talep etmeden müşterilerinin kredi notları hakkında bilgi veriyorlar. Haberay

Editör: Wan Haber