Kredi notu ya da kredi skoru olarak tabir edilen kredi puanı kredi almak isteyen vatandaşların finans kurumlarında karşılarına çıkan bir terimdir. Kredi kayıt bürosu yani KKB tarafından müşterinin bankalar ile olan ilişkileri ve kredi geçmişi baz alınarak hazırlanan kredi skoru finans kuruluşlarının bir müşteriye kredi verebilmek için başvurdukları en önemli unsurdur. Periyodik aralıklar ile güncellenen kredi notunun yüksek ya da düşük olmasına bağlı olarak kredi kuruluşları müşterilerine verip veremeyeceklerini önemli ölçüde değerlendirmiş olurlar.

Kredi Alabilmek İçin Kredi Notu Kaç Olmalıdır?

Kredibilitenin yani kredi alma olasılığının değerlendirilebilmesi için kredi skoruna ihtiyaç duyulmaktadır. Kredi puan tablosu 0 ile 1900 puan aralığında değerlendirme ölçütüne tabi tutulan bir puanlama tablosudur. Müşterinin bu tabloda bulunduğu yere göre kredi risk oranı ortaya çıkmaktadır.

kredi-notu.JPG

-0’la 699 puan aralığında olan bir müşteri kredi kurumu tarafından çok riskli olarak değerlendirilir.

-700’le 1099 puan aralığı ise orta riskli olarak değerlendirilen bir müşteriye aittir.

-1100’le 1499 puan aralığında olan bir müşteri ise az riskli olarak değerlendirilir.

-1500’le 1699 puan aralığında olan bir müşteri iyi derecede değerlendirilmektedir.

-1700’le 1900 puan aralığında olan bir müşteri ise çok iyi olarak değerlendirilmeye tabi tutulmaktadır.

Kredi skorlarınız bu puanlar arasında ise siz de kendi risk durumunuzu hesaplayabilir ve bankalardan kredi alıp alamayacağınızı değerlendirebilirsiniz. Kredi notu ortalama her ay sonunda yeniden değerlendirilen bir yapıya sahiptir.

kredi-notu.jpg

Kredi Notunun Yüksek Çıkması İçin Neler Yapmak Gerekir?

Kredi notunun yüksek çıkabilmesi için bankalardan aldığınız kredi ürünlerinin sayısının az olması önemli bir unsurdur. Bu yüzden eğer birden fazla krediniz varsa bu kredilerinizi tek bir kredi altında toplayabilirsiniz. Bunun dışında son ödeme günlerine çok dikkat etmeniz gereklidir. Bu tip kurallara dikkat ettiğiniz takdirde kredi notunuz bir kaç ay içinde yükseliş trendine geçiş yapacaktır.

Editör: Wan Haber