Riskli konutların yeniden yapılandırılması, geleceği güvence altına almak anlamına gelmektedir. Hem kentsel dönüşüm projeleri kapsamındaki konutları hem de bina sakinlerinin almış oldukları kararlar neticesinde yıkılmasına karar verilen konutlara uygulanabilecek yıkım kararlarında kredi faiz desteği almanın koşullu, yaptırılan risk raporu sonucu riskli çıkıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması veya Bakanlar Kurulu tarafından resmi gazetede riskli Yapı ya da konutlar olarak ilan edilmesi şeklinde mümkün olmaktadır. Bu koşul karşılandıktan sonra kentsel dönüşüm için başvurulacak mortgage uzmanları kesinlikle kullanıcıları faiz desteği avantajlarından faydalanmaları konusunda bilgilendirecektir.

Risk Tespitinin Yapılması

Kentsel dönüşüm uygulamalarının amacı, riskli olarak belirlenmiş bina ve diğer konutların tehdit meydana getirmeyecek şekilde sağlam ve güvenli binalara dönüştürülmesidir. Evlerin ve diğer konutların kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında değerlendirilebilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu tarafından resmi gazetede ilan edilen riskli alanda bulunması ya da yaptırılan risk raporu sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Riskli Yapılar olması gerekmektedir. Bunun için tespitin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile diğer yetkili kurumlar tarafından yapılması gerekir.

Yıkım Ve Sonrasındaki İşlemler

Ev ile ilgili risk tespitlerinin yapılabilmesi, yıkım kararı hak sahiplerine bildirilmesi şeklinde olur ve 60 günden az olmamak şartı ile tahliye işlemleri başlatılır. Burada hak sahiplerinin ortak bir karar da buluşmaları önem taşımaktadır. Üçte ikilik bir çoğunlukta yıkım kararı alınırsa işlemler başlatılabilir.

Devlet Desteği Ve Diğer Masraflar

Eğer ki ev yada konutları ile ilgili ortak bir yıkım kararı alınmış ise karşılarına çıkacak Masraflar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurularak kredi alınması mümkündür. İşlemlerin bakanlık aracılığı ile gerçekleştirilebilmesi ile ilgili ev sahiplerinin arsa payı üzerine masraf tutarlarında ipotek uygulanır. Ev sahipleri bu konuda bilgilendirilir. Binaların yeniletilmesi ve ev sahipleri ile kiracılara yeniden yapım süreci içerisinde devlet aracılığı ile geçici konutlar tahsis edilir. Eğer bu durum mümkün değilse kira yardımı yapılabilir. Fakat kira yardımlarından yararlanılabilmesi durumunda faiz desteği verilmemektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm projesi kapsamında evlerini yeniletenler ile birlikte uygun bulunan bireysel kredi kullanıcılarına konut için %4, işyerleri için ise %3 kredi faiz desteği de bulunmaktadır.

Editör: Wan Haber