2015 senesinde çıkarılan tüketici kredisi sözleşmeleri yönetmeliği gereğince kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmediği zaman nasıl bir yol ve yöntem izlenebileceği açıklanmıştır.

Kredi Borcu Ne Zaman Avukatlık Olur?

Tüketici kredisi sözleşmeleri yönetmeliğinin 18. maddesi gereğince birbirini takip eden en az iki taksitin ödenmemesinin ortaya çıkması halinde bankanın tüketiciye 30 günlük bir süre tanıması ve borcun tamamını isteme hakkı mevcuttur. Toplamda bu süre ortalama 90 gün olsa da birbirini izleyen iki taksitin ödenmesine dikkat edilmesinde fayda olacaktır. Aksi bir durumun meydana gelmesi halinde ise bu aşamadan sonra bütün inisiyatif  bankanın elinde olur.

Avukat tarafından sıklıkla mesaj atılan ya da aranan tüketicinin birkaç ikaz ve uyarı dan sonra banka borcunu ödememesi halinde bu sefer icralık yöntemlere başvurulur.

Kredi Borcu Ödenmediği Takdirde Ne Kadar Faiz Uygulanır?

Yasal takip gibi durumlarda dahil olmak üzere geç ödemeler halinin ortaya çıkmasında kullanılan kredi faiz oranının en fazla %30 oranında fazlası bir gecikme faizi uygulama yönetmelik ile belirlenmiştir. Yani aylık %1 faiz üzerinden kredi kullanılmış ise en fazla aylık %1,30 oranı ile bir gecikme faizi bedelli uygulamasına geçilecektir.

Farklı Bankalardan Kredi Kullanılması İle Borçların Kapatılması Mümkün Müdür?

Bir vatandaşın borçlu olduğu bankanın haricinde bulunan diğer bankalardan borç kapatma kredisi olarak da isimlendirilen kredi mekanizmalarını kullanma şansı vardır. Bu kredilerin mantığı ise genel itibari ile bütün borçların tek bir kredi çatısı altında toplanmasıdır. Fakat borç kapatma kredilerinde yeni açılacak olan bir kredi ile uygulanan prosedürlerin neredeyse tamamı uygulanmaktadır. Yani temel bir şekilde kredi notunun ve kayıtlı gelirlerin alınması istenildiğinde kredi için yeterli olması gerekecektir.

Bir vatandaşın bankadan kredi çekmesi, ihtiyaçlarını karşılaması açısından oldukça önemli avantajları sağlamaktadır. Fakat tüketicinin almış olduğu bu kredinin taksitlerini bankaya vakti ve zamanında geri ödemesi karşılığında çeşitli icralık durumlarla karşılaşılır. Ondan sonra banka tarafından kendisine gönderilen mesajlar ya da çağrı merkezinden kendisine gelen aramalar başta olmak üzere posta kutusuna düşen mesajları gördüğünde psikolojimken kendini rahatsız hissedecektir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak amacıyla bütün banka kredisi taksitlerinin zamanında ödenmesi gerekir.

Editör: Wan Haber