Bankacılık sisteminde genel itibari ile bankalar ya da diğer finansal kuruluşlar, tüketicilere kredi kullandıracakları zaman bunun belli bir faiz bedelini tekrar geri alır.

Yine aynı şekilde vatandaşlar bir bankaya mevduat hesabı açtıklarında yani faizli para yatırdıklarında banka tüketicilerden almış olduğu bu parayı bir başka tüketiciye banka kredisi adı altında verir.

  • Kredi hesaplama aracı sadece hangi bankanın ne kadar kredi faiz oranı veya kredi dosya masrafı uygulamalarını sunduğunu bilmek açısından değil, kullanıcıların bütçeleri ile bunları kıyaslamak açısından oldukça önem arz etmektedir. O sebeple kredi başvurusu gerçekleştirirken öncelikli olarak kullanıcıların kendi bütçelerini oluşturmaları gerekir. Kredi vadesi süresince kişilerin bütçelerinde bulunan giriş ve çıkışları ortalama bir şekilde belirlemeleri ve buna uyacak şekilde kredi taksit hesaplama ve sıralamalarına oluşturmaları gerekir.
  • Kredi dosya masrafı, özellikle de tüketicilerin kredi kullanırken dikkat etmesi gereken hususların başında gelmektedir. Bankalar, bazen faiz oranlarını çok düşük bir seviyede tutabilmektedir. Ancak değişik adlar altında kullanıcılardan çeşitli masrafları muhakkak keser. Bazen de masrafı ortadan kaldırır. Fakat yine de faiz oranlarını yükseltmeyi planlar. Bir şekilde kullanıcılara kredinin maliyeti olacağı için çeşitli hesaplamaları yaparken bütün bu faktörleri göz önüne alarak yapmak kullanıcılar açısından daha da avantaj sağlayacaktır.
  • Kredi yapılandırma işlemleri ile ilgili olarak kullanıcıların istekleri mevcut ise online bir şekilde kredi başvurusu yeterli bulunmayacaktır. Kredi yapılandırma isteği, banka görevlisine doğrudan iletilmelidir. Kullanılan kredi ile ilgili yeni bir kredi başvurusu gibi algılanıp buna göre işlemlerin yerine getirilmesi gibi bir problemin ortaya çıkmaması amaçlanmaktadır.

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının Türkiye’de yasal bir şekilde faaliyet göstermekte olan bankalar ya da diğer finansal kuruluşlardan Kredi çekebilmeleri amacıyla 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.
  • Bankalar ile kredi veya kredi kartı uygulamalarını düzgün bir şekilde olması gerekir.
  • Eşin rızasının yazılı bir şekilde bankaya iletilmesi gerekir.
  • İhtiyaç kredilerine 36 ay ya da taşıt kredilerinde ise 60 ay gibi bir talepte bulunması gerekir.

Yukarıdaki şartların tamamı yerine getirildiğinde vatandaşların bankadan kredi çekmesi mümkündür.

Editör: Wan Haber