Konut kredisi; tüketicilerin konut satın almak amacıyla bankalardan veya finans kuruluşlarından kullanmış oldukları krediye verilen isimdir. Banka veya finans kuruluşu, tüketicinin satın alacağı konutun expertiz tarafından tespit edilen değerinin %75’ ine kadarki tutarı, tüketiciye kredi olarak kullandırabilir. Kullanılan kredi tutarının geri ödeme süresi, tüketicinin tercihine göre 3 ila 240 ay arasında değişebilir ve geri ödemeler aylık periyotlar ile yapılır. Tüketicinin satın almış olduğu konut, son taksitin bankaya veya finans kuruluşuna geri ödendiği tarihe kadar krediyi veren kuruluş tarafından ipotek edilir ve bir başka kişiye satılamaz.

Konut Kredisi Hesaplama:

Bankalar veya finans kuruluşları tüketicilere kullandırdıkları krediler için, belirledikleri faiz oranı dışında çeşitli masraflar talep ederler. Kullanılan kredinin anaparasına faiz tutarı ile birlikte diğer masrafların eklenmesiyle toplam kredi maliyeti bulunur. Bankaların veya finans kuruluşlarının kullandırdıkları konut kredilerinden hangisinin daha uygun olduğuna karar verilirken toplam kredi maliyetleri kıyaslanabilir.

konut-kredisi.JPG

Toplam Kredi Maliyetini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

 - Çekilen miktar: Tüketicinin satın alacağı evin bedelinin %75’ ine kadar.

 - Çekilen miktar üzerinden hesaplanan faiz: Banka faiz oranına göre değişir.

 - Tahsis ücreti: Başlangıçta tek seferde alınan ücrettir.

 - Expertiz ücreti: Satın alınacak konutun değerini tespit eden expertiz için ödenen ücrettir.

 - Konut ipotek ücreti: Tek seferde alınır. Satın alınacak konutun ipotek işlemleri için alınır.

 - Hayat sigortası bedeli: Satın alınacak konuta ve tüketicinin yaşına göre tutarı değişir.

konut-kredisi-001.JPG

İnternetteki çeşitli web sitelerinde ihtiyaç duyulan konut kredisi miktarı ve geri ödeme süresi girilerek bankaların veya finans kuruluşlarının vermiş olduğu kredilerin toplam kredi maliyetini hesaplayan ve örnek geri ödeme planları hazırlayan konut kredisi hesaplama programları mevcuttur. Konut kredisi kullanmadan önce bu programlardan da yararlanılabilir. (Kaynak: WanHaber)

Editör: Wan Haber