Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, önümüzdeki yıla ilişkin ekonomik beklentilerini açıklarken, "2013 yılında en az yüzde 4-5 büyüme, ihracatta da minimum 170-175 milyar dolar bekliyorum" dedi.
Bloomberg HT'de, Özlem Dalga'nın sunduğu ve canlı yayınlanan 'Yönetim Katı' programına katılan Konukoğlu, ülke ekonomisini değerlendirdi ve Sanko Holding olarak yatırım planlarını açıkladı. Yılsonunda yüzde 3-3,5 büyüme beklediğini belirten Konukoğlu, "Avrupa'ya ve komşu ülkelere baktığımız zaman yine de Türkiye çok güzel. 2013 yılı sanki 2012 ile paralel gibi gözüküyor. Belki son üçüncü veya dördüncü çeyrekte biraz hızlanabilir. Etrafımızdaki ülkelerle herhangi bir problem çıkmadığı takdirde, 6. aydan sonra biraz hareket bekliyorum. 2013 yılında en az yüzde 4-5 arası büyüme öngörüyorum" diye konuştu.
Bu yıl 6 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren Gaziantep'in, önümüzdeki sene ihracatını yüzde 10 artırmasını ve 6,5 milyar doları aşmasını beklediğini ifade eden Konukoğlu, "Türkiye geneline bakınca herkes 150 milyar dolara inanmadı, ama 151 milyar dolar geçen ay yapıldı. Önümüzdeki sene orada minimum 170-175 milyar doları bekliyorum" dedi.
TL'nin değerli olmasının, ihracatçıların elini zorlaştırdığına işaret eden Konukoğlu, ihracatçıların fedakarlık yaparak bu ihracatı gerçekleştirdiğine vurgu yaptı ve doların biraz yükselmesi gerektiğini belirtti.
İhracatçının elini kolaylaştırmak için kur bandının 1.875-1.925 seviyesinde olması gerektiğini, ancak gidişata göre, önümüzdeki yıl da 1.850'yi geçmeyeceğini kaydeden Konukoğlu, "Çünkü çok döviz giriyor. Türkiye yatırımlar gelmeye başladı. İnşallah bu devam eder. Böyle devam etmesi de Türkiye'nin geleceğini daha parlak günlere götürür" diye konuştu.
Türkiye'nin kredi notunun yükselmesinin, bankalardaki kredilerin genişlemesine faydası olduğunu anlatan Konukoğlu, 2013 yılında faizlerin daha düşük devam etmesini diledi. Sanko Holding olarak 2013 yılı yatırımlarından bahseden Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Şu anda bir baraj inşaatımız devam ediyor. Rüzgar enerjisinde hedefimiz 300 megavata ulaşmak. Aşağı yukarı 150-200 milyon dolar civarında tekstile yenileme yatırımı yapıyoruz. Verimi artırıcı, ileri teknoloji tesisler kuruyoruz. Maliyetleri hem enerjide hem de işçilikte düşürmek için yeni teknolojinin getirdiği imkanları kullanıyoruz."
Sanko Holding bünyesinde 14 bin kişiyi istihdam ettiklerini hatırlatan Konukoğlu, holding genelinde önümüzdeki yıl istihdamı minimum 14 bin 500'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Teknolojik gelişmeler olmasaydı bu rakam 1000 kişiyi de geçecekti. Ama yeni teknoloji kullandığınız zaman istihdam sayısı düşüyor" dedi.
Bir soru üzerine, kadınların iş hayatına girişini artırmaya çalıştıklarını vurgulayan Konukoğlu, "Türkiye'de çalışan kadın sayısı çok az. Bunları teşvik etmeye çalışıyoruz. İşyerlerinde kreşler kurarak çocuklarına yardım etme yönünde sanayici arkadaşları zaman zaman uyarıyoruz. Böylelikle Türkiye'deki yeni kurulan iş sahalarında bayanlar daha çok çalışacak diye düşünüyoruz. Gaziantep bu konuda da inşallah öncü olacak" diye konuştu.

"KOMŞULARIMIZIN BARIŞ İÇİNDE OLMASI PARADAN DA ÖNEMLİ"
Konukoğlu, bölge ekonomisine ilişkin olarak, "Komşularımız, kardeşlerimiz. Onların bu durumda olmalarını istemeyiz, ama bunlar oluyor. Bir gerçek varsa Gaziantep dünyanın her tarafına ihracat yapıyor" diyerek, Gaziantep'in 173 ülkeye ihracat yaptığına dikkati çekti.
Konukoğlu, Suriye'deki olayların ihracata ve esnafa etkisine ilişkin olarak da, "Irak-İran-Suriye üçgeni içerisindeki ihracatımızda düşme var. Eğer, Irak ile Suriye ile şu anki problemler olmasaydı, Gaziantep olarak bu yıl 6,5 milyar dolar ihracatı bulurduk. Ama önemli olan ihracat değil. Komşularımızın dostça, kardeşçe, birbiriyle kavga etmeden ve bizlerle barış içinde olması paradan da önemli. Suriye'deki durum dolayısıyla Gaziantep'te küçük esnafın sıkıntısı var. Ama şu anda Gaziantep'e pasaportla gelip yaşayan 20 bin kişi var. Bunların da bıraktığı döviz esnafta hareket oluşturuyor" dedi.
Bir zamanla Türk tekstil sektöründe yaşanan Çin korkusuna değinen Abdulkadir Konukoğlu, bugün Çin'e ihracat gerçekleştirdiklerini vurgu yaptı. Konukoğlu, Sanko olarak Çin'e ihracat yapmalarının sırrının kaliteden ve onların yapmadığı işi yapmaktan geçtiğini de sözlerine ekledi.
(HD-ÖZ-E)

06.12.2012 16:47:46 TSI

Editör: Wan Haber