GAZİANTEP - Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'de birleşme ve ortaklık kültürü olmadığı için şirketlerin büyüyemediğini belirterek, ''Belli bir noktadan sonra şirketlerde duygusallık olmayacak. Yeri geldi mi satacak, yeri geldi mi alacaksınız. Ortaklık yapmayı da bileceksiniz.'' dedi.

MÜSİAD Gaziantep Şubesi'nin, Şehitkamil Kütür ve Kongre Merkezi'nde düzenlediği toplantıya katılan Konukoğlu, iş ve hayat tecrübesinden bahsetti, büyümenin sırlarını anlattı. Çalışmayı ve zanaatı çok sevdiğini, bu nedenle ortaokul birinci sınıftan ayrılarak babasının işletmesinde çalışmaya başladığını belirten Konukoğlu, işletmede 6 ay yerleri süpürdüğünü, tezgahı sildiğini, her kademede çalışarak genel müdürlüğe kadar yükseldiğini ve babası Sani Konukoğlu'nun vefatının ardından şirketin yönetimini üstlendiğini hatırlattı. "O zaman 7 bin çalışanımız vardı. Kardeşlerim okula gidiyordu. Azmettik, kenetlendik, parçalanmadık, daha da büyüdük.'' diyen Konukoğlu, SANKO Holding'in bugün tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, eğitim, AVM, gayrimenkul, finans, gıda ve sağlık sektörlerinde 14 bin kişiye istihdam sağladığına dikkati çekti.

"BİR SEKTÖRDE BÜYÜRSENİZ, KARTOPU GİBİ DAĞILIR"

Eskiden, "bir koltukta iki karpuz taşınmaz" diye bir tanımlama olduğunu hatırlatan Konukoğlu, şunları söyledi: "Ama bir sektörde çok büyürseniz, kartopu gibi dağılır. Başka sektörlere de yöneldik, şu anda 12 sektörde iş yapıyoruz. Aslında bu kadar sektör de fazla. Şimdi yavaş yavaş ayıklamaya başladık. Eğer pilotsanız, uçuşa kalktıysanız ufak tefek ağırlıkları atacaksınız. Havalanmanın yolu bu. Sanayicilikte, şirketlerde duygusallık olmaz. Yeri geldi mi satacak, yeri geldi mi alacaksınız. Ortaklık yapmayı da bileceksin. Duygusal davrandıkça içeri gidersiniz. Arkadaşlara tavsiyem; gücünüz yetiyorsa kendinize 2-3 sektör seçin ama borçlanarak değil.''

"BİRLİKTEN RAHMET DOĞAR"

Aile şirketlerinin dağılmaması için sistemin iyi kurulması gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, ''Müesseseleşmek istiyorsanız, evvela kardeşler arasında iyi geçinmeyi öğrenecekseniz. Birlikten rahmet doğar, ayrılıkta azap vardır. Sermaye bir araya gelince kartopu büyür. Gaziantep'te, hatta Türkiye'de şirketlerin büyümemesinin bir nedeni de bu; birleşme yok, ortaklık kültürü yok.'' diye konuştu. SANKO'nun, Airfel'i Japonlara sattığını, Nestle ile su sektöründe ortaklık yaptığını, Başak Traktör'ü satın alarak tarım makineleri sektörüne girdiğini anlatan Konukoğlu, "SANKO böyle büyüdü. Geleceğimize yönelik 8-10 sektör seçtik. O sektörlerde daha büyümeye çalışıyoruz. Biraz daha büyürsek bir iki sektörü daha bırakacağız." diyerek, Holdingin gelecekteki sektörel yapısına ilişkin ipuçları verdi.

"ANADOLU SERMAYESİ FERRARİ'YE BENZİYOR"

Anadolu sanayisinin gelişmesini Ferrari'ye benzeten ve 240 kilometre hızla yoluna devam ettiğini belirten Konukoğlu, sanayicilere, aynı sektörde yatırım yapmamalarını tavsiye etti. Bir dönem Gaziantep'te sanayicilerin tekstile, makarna ve un sektörlerine girdiğini anlatan Abdulkadir Konukoğlu, şu uyarıda bulundu: ''Son 1,5-2 yıldır halıya ne kadar yatırım yapan var. Allah yardımcınız olsun diyorum. Yapmayın arkadaşlar. Tekstilde, iplikte bunun darbesini gördük. Gaziantep'in ekonomisi son hızla gidiyor. Ama lütfen artık mümkün olduğu kadar komşunun işini yapmamaya çalışalım, farklı sektörlere girelim. Gaziantep'in ihracatı şu anda 6 milyar dolara gidiyor, bu, sizlerin sayesinde oldu. İnşallah daha iyi olacak. Geleceğimizden hiçbir endişemiz yok. Komşularda ufak tefek kavgalar çıkar, bunlar tarihte olmuştur, bunlar gelir geçer yolumuza devam edelim. Ama sakın ayağınız da yorganın dışına fazla çıkmasın.''

Toplantıya katılan MÜSİAD üyelerinin sorularını da cevaplayan Konukoğlu, aile şirketlerinde yönetime profesyonelleri almak gerektiğini belirtirken, ''Ama tamamen de profesyonele bırakmayacaksın. Yönetimde hem profesyonel olacak hem aileden biri. Bunu sisteme soktuğunuz takdirde şirketler dağılmaz, büyür.'' görüşlerini dile getirdi.






CİHAN

Editör: Wan Haber