ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, iyi tarım uygulamalarının kapsamını genişletiyor. Bakanlık, bitkisel ürünlerden sonra iyi tarım standartlarına uygun olarak yetiştirilen balıklara da sertifika vermeye başladı.

Bakanlığın yasal düzenlemesiyle birlikte Afyonkarahisar'da yıllık 400 ton üretim yapan alabalık tesisi, Muğla'da ise yıllık 50 ton üretim yapan fangri balığı yetiştiriciliği tesisi, iyi tarım uygulaması standartlarında üretime başladı. Bakanlık, ayrıca yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında çalışmak ve sektörün bu konuda oluşan bilgi açığını kapatmak amacıyla Türk Standartları Enstitüsü ile işbirliğine gitti. Bu kapsamda su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları kontrolörü eğitimleri düzenleniyor. Eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan kursiyerlere, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Kontrolörü Sertifikası veriliyor.

SERTİFİKA ALMANIN YOLLARI

Su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları kararını vermeden önce yetiştiricilerin risk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Risk değerlendirmesi, yetiştiricilik alanı, su kalitesi, çevre ve biyoçeşitlilik, potansiyel kirlilik kaynakları, organik atıklar, tesiste bulunan yabancı türler, kuluçkahanede kullanılan canlı yem gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılıyor.

Üretici, iyi tarım yapmaya karar verdikten sonra bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvuruda bulunuyor. Başvuru kabul edilirse üretici yetkili kuruluş ile sözleşme imzalanıyor. Sertifikasyon kuruluşu tarafından kontrol edilen tesis bakanlığın getirdiği kriterlere uygun üretim yapıyorsa balıklar sertifikalandırılıyor. Bu süreç kapsamında bakanlık tarafından yetkilendirilmiş toplam 27 kontrol ve sertifikasyon kuruluşu bulunuyor. Bu kuruluşlardan üçü su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında sertifika veriyor. CİHAN

Editör: Wan Haber